Passzív és aktív időbeli elhatárolás

Passzív és aktív időbeli elhatárolás a mikro- és kisvállakozásoknál

A költség fogalom értelmezésénél felmerült, hogy egyes esetekben - ugyan arra a folyamatra vonatkoztatva is - a cég kiadásainak és költségeinek keletkezési időpontja eltér egymástól.

Ahhoz, hogy a cégünk adott éves tevékenységének reális eredménye pontosan megállapítható legyen, fontos, hogy mind a bevételeinket, mind a kiadásainkat a fentieket figyelembe véve helyesbítsük.

 

A passzív időbeli elhatárolás alkalmazása:

-          Bevétel elhatárolás: Vevőink felé már elszámolt és esetleg már be is folyt, de a tárgyidőszak alatt valójában még nem realizált teljesítmények után kapott bevételeink. (pl. bérbe adott ingatlanunk előre leszámlázott éves bérleti díjának jövőre eső része)

-          Költség elhatárolás: Szállítóinknak még ki nem fizetett, de egyértelműen a tárgyidőszakra vonatkozó költségeink. (pl. utólag fizetett víz és csatorna díj idénre eső része)

 
Az aktív időbeli elhatárolás alkalmazása:

-          Bevétel elhatárolás: Vevőinktől még be nem folyt és a vevők felé esetleg még ki sem számlázott, de a tárgyidőszak alatt elvégzett idei teljesítményeink értéke. (pl. jövőre esedékes lejáratú banki betét idénre eső kamata)

-          Költség elhatárolás: Szállítóinknak kifizetett, de nem a tárgyidőszakra vonatkozó költségeink. (pl. előre fizetett újság előfizetés jövőre eső része) 

Az passzív időbeli elhatárolás csökkenti az aktív időbeli elhatárolás pedig növeli vállalkozásunknak adóalapját!!!!!!

 

Orbán Balázs

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]