NHP+ hitel a kisvállalkozásoknak

Az MNB Monetáris Tanácsa 500 milliárd forintot különített el az új NHP+ konstrukcióra. A kisvállalkozások hitelezésére használható jegybanki forrásból a kereskedelmi bankokon keresztül lehet hitelhez jutni 2015. március 16-tól.

Az új NHP+ konstrukcióval a Nemzeti Bank a növekedési hitelprogramból (NHP) eddig kiszoruló kis- és középvállalkozások hitelhez jutási lehetőségeit szeretné javítani. Az nhp változatlan feltételekkel folytatódik, a fennmaradó csaknem 500 milliárd forintos keretösszegén felül most további 500 milliárd forintot különítettek el az új nhp+ konstrukcióra. Ez a hitelkeret a gazdasági növekedés akár 1%-os emelkedését is elősegítheti.

Az NHP+ újdonsága, hogy az MNB a forrásnyújtás mellett korlátozott ideig (5 év) és korlátozott mértékben (50%) hitelkockázatot is átvállal a hitelintézetektől., ezzel segítve azok nagyobb kockázatvállalását a hitelkeret kihelyezésénél.

“A növekedési hitelprogram meghatározó szerepet játszott abban, hogy a vállalati, és ezen belül a kis- és középvállalati hitelezés évek óta tartó nagymértékű visszaesése 2013-ban megállt” – mondta el Matolcsy György MNB elnök a sajtótájékoztatón. “Ugyanakkor a várt hitelezési fordulat még nem következett be, a fenntartható gazdasági növekedéshez elengedhetetlen hitelállomány-növekedés még nem indult el. A bankok kockázatvállalási magatartása nem változott, az NHP mellett zajló banki hitelezést túlzott óvatosság jellemzi, a KKV szegmensben az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is csökken a hitelállomány, annak ellenére, hogy az MNB jelentősen csökkentette az alapkamatot.”


Forrás:  MTI, MNB közlemény

OB

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]