Nem fogynak a hitelek! - Friss Nemzeti Banki adatok

A nem pénzügyi vállalatok márciusban 27,9 milliárddal több hitelt törlesztettek, mint amennyi új hitelt felvettek és a hitelek visszafizetését 40,6 milliárd forint betétkivonásból finanszírozták. A kormány minden eszközzel gyorsítaná a hitelezést.

A Magyar Nemzeti Bank szerdán kiadott friss adatai szerint nem pénzügyi vállalatok márciusban 27,9 milliárddal több hitelt törlesztettek, mint amennyi új hitelt felvettek. A hitelek visszafizetését 40,6 milliárd forint betétkivonásból finanszírozták.

A hitelintézetek összevont mérlegének adatai szerint a nettó törlesztés a devizahitelek leépítéséből adódott, amelyekből 41,1 milliárd forintnyit fizettek vissza, míg forintban 13,3 milliárd új hitelt vettek fel a februári 7,5 milliárd csaknem dupláját. Tavaly november és idén január között a vállalati szektor tisztán a tranzakciókat tekintve forintban és devizában is nettó hiteltörlesztő volt, decemberben a teljes összeg a 206 milliárd forintot is meghaladta. A vállalati forinthitel felvétel tavaly szeptemberben ért el kiugró, 400 millió forintot megközelítő összeget, a devizahitelállomány leépítése pedig egy éve megszakítás nélkül folyik.

A betétek kivonása forintban 14,7, devizában 25,9 milliárdot tett ki márciusban. A devizabetétek kivonása november óta nem szakadt meg januárban pedig a 200 milliárd forintot is megközelítette. A vállalatok összes hitelállománya március végén 6659 milliárd forint volt, 71 milliárddal alacsonyabb, mint egy hónappal azelőtt és 350 milliárddal apadt egy év alatt. A betétállomány 56 milliárd forinttal csökkent márciusban, de a hó végi 4746 milliárdos összeg szerény 154 milliárddal meghaladta az egy évvel korábbi szintet. Márciusban az ötévesnél hosszabb devizahitelek 48, a legfeljebb egy éves devizahitelek 45 milliárd forinttal csökkentek, miközben a folyószámlahitelek  állománya 16,5 milliárddal nőtt. 

A vállalati hiteltartozások tavaly március óta bekövetkezett 350 milliárd forintnyi csökkenése az egy évesnél rövidebb 466, az ötévesnél hosszabb  hitelek 56 milliárd forintos apadásából és az egy évesnél hosszabb,  de öt évet el nem érő futamidejű hitelek 172 milliárd forintnyi növekményéből eredt. A betétek márciusi csökkenése a lekötött betétek 109 milliárd forintos csökkenéséből és a látraszóló és folyószámla betétek 54 milliárdos havi növekményéből táplálkozott. Az éves betétnövekedés rövid betétek 478 milliárdos - a lekötött betétek 315 milliárdos kivonását meghaladó - növekedéséből származott.


A kormány szeretné kiterjeszteni és növelni a kihelyezett támogatott számát és volumenét egyaránt.

A kormány figyelemmel kíséri a kereskedelmi bankok hitelezési gyakorlatát, és akár a szabályozási rendszerhez is hozzányúl, ha az lassítja a hitelezési folyamatokat – mondta korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a Magyar Bankszövetség közgyűlésén.

Balog Ádám az MNB alelnöke szerint a jegybank eddigi lépései az ország pénzügyi stabilitásának erősítését, a vállalati – különösképpen a kkv – hitelezés  erősítését, a felügyeleti struktúra átalakítását, a pénzügyi fogyasztóvédelem előtérbe helyezését szolgálták. “Ehhez megfelelő alapot ad a stabil magyar bankrendszer” – tette hozzá az alelnök.

 Forrás: MTI


OB

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]