PDF letöltés

Nehéz helyzetben lévő kisvállalkozások megerősítése, talpra állítása

Magyarországon 562.000 mikrovállalkozás, 24.000 kisvállalkozás és 5.000 középvállalkozás, azaz a KKV szektorban összesen 591.000 vállalkozás működik.
A vállalkozások működése önerőből nem lehetséges, mivel a piacra bejutásuk és bennmaradásuk csak akkor lehetséges, ha folyamatosan bővítik és korszerűsítik termékeiket és új innovatív termékek fejlesztésére és bevezetésére képesek. Az új termékek, technológia finanszírozása bankkölcsönök igénybevételét igényli, amely visszafizetéséig a vállalkozás csak akkor tudja megőrizni a stabilitását, ha a kölcsönből megvalósult beruházás során kapacitás többlete, illetve sikeres új termék bevezetése révén a többlet árbevétele fedezi a hitel törlesztési ütemeit. (Ajánlatos, hogy a többlet árbevétel meghaladja a törlesztési kötelezettségeket a további fejlesztésekhez szükséges önerő biztosításához, illetve a béremelésekhez, és egyéb juttatásokhoz.)

Hogyan érhető el, hogy a vállalkozások eleget tudjanak tenni a bevételi többlet pozíció feltételüknek
• EU vissza nem térítendő pályázati források elnyerésével,
• alacsony kamatú bankhitelekkel,
• a szükséges mértékű önerővel

A kis- és középvállalkozások (mikro vállalkozások) számára is mind a pályázati, mind az olcsó úgynevezett növekedési hitel (NHP) áll rendelkezésre a növekedési hitelprogramban (NHP) résztvevő kereskedelmi bankoknál, amennyiben az igénybevételhez szükséges önerő, fedezet, illetve a Garantiqa Hitelbiztosító Zrt. készfizető kezessége rendelkezésre áll. Az MNB a növekedési hitelakció meghosszabbításával továbbra is lehetőséget kaptak a vállalkozások az olcsó hitelekhez jutáshoz.

Ezeknek a feltételeknek a biztosítása elsősorban kis üzemi méretük és tőkehiányuk miatt a mikro vállalkozásoknál okoz nehézséget, de kis és középvállalkozásoknál is hasonlóképpen, ahol a családi ingatlan, a gépkocsi már nem elegendő a finanszírozás megvalósításához. Az állam ezt a problémát felismerve vezette be a MNB nulla kamatú, bankoknál általában 2-2,5 % kamatú kedvezményes hitelcsomagot. Ehhez a finanszírozáshoz kapcsolódva a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és az MFB Invest Zrt. létrehozta a Start Garancia Zrt.-t, amely a készfizető kezességet nyújt a vállalkozások pályázati részvételéhez, illetve fejlesztéséhez szükséges tőkebevonásokhoz. A Start Zrt. tevékenységének pénzügyi alapját a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kezelésében lévő Start Garancia Alap képezi, melynek terhére a Start Zrt. kezességvállalás formájában különféle pénzügyi termékekkel áll ügyfelei, befektetők, valamint kis- és középvállalatok rendelkezésére. A társaság tevékenységét piaci alapon, megfelelő kockázatelemzés és kockázatkezelés mellett, az ügyfelek által fizetett garancia- és egyéb díjak ellenében végzi.

Mind a jól működő mind azoknál a vállalkozásoknál, amelyek gazdálkodása, likviditása kritikussá vált és megerősítésükhöz, illetve talpra állításukhoz külső befektető szükséges a Start Garancia Zrt. mint Magyarország első és jelenleg egyetlen pénzügyi szolgáltatója aki tőkegarancia termékeket kínál a hazai kis- és középvállalkozásokba befektető professzionális-, intézményi- és magánbefektetők részére. A Start Zrt. tőkegarancia programja, amely az Európai Unió számos országában már létezik, az utolsó, eddig hiányzó pénzügyi terméket, a tőkegaranciát is elérhetővé teszi a hazai KKV-k és befektetőik számára. Az egyedi befektetéshez kapcsolódó tőkegarancia-termék esetében a
Start Zrt. kezességet vállal az ügyfél által tőkeemeléssel megvalósított befektetésének legalább 50 és legfeljebb 80%-ára megtérítésére abban az esetben, ha a kis- és középvállalkozás felszámolás vagy végelszámolás állapotába kerül.

A Start Zrt. pályázati kezességvállalás terméke lehetővé teszi, hogy olyan magyarországi kis- és középvállalatok is vissza nem térítendő európai uniós támogatáshoz jussanak, akik a pályázatot kiíró irányító hatóság által igényelt pályázati biztosítékokhoz szükséges fedezetekkel nem rendelkeznek.

A Start Zrt. külön fedezetet nem igényel a magán- és intézményi befektetőktől, vállalkozóktól, hanem tőkegarancia terméke esetében hozamrészesedést köt ki, ha az általa garantált befektetés hozamot realizál a megkötött garancia szerződése alapján. A Start Zrt. tőkegarancia ügylete lehetővé teszi a vállalkozás megmentéséhez szükséges pénzügyi befektetés biztonságossá tételét, ezért növeli a bajba jutott vállalkozások számára is a befektetői forráshoz való jutás esélyét. Sajnos a Start Zrt. elsősorban a kis- és középvállalkozások tőkebevonásához szükséges tőkebefektetésekre nyújt garanciát, ezért a csődhelyzetbe került mikrovállalkozások továbbra is saját erejükből családi, illetve partneri összefogásból képesek megoldani a problémájukat. Ez a tény is magyarázza, hogy a legnagyobb részarányt képező mikrovállalkozások számára hiányzik egy válságkezelő állami intézmény, ahol segítséget kapnak az elsősorban a tőkeelégtelenségük és EU támogatás és bankhitel hiánya miatt magas a fluktuációjuk. A mikrovállalkozások számíthatnak az érdekvédelmi szervezetük támogatására és a kamarával közös finanszírozás igénybevételére, ezért nagyon fontos megelőzzék a gazdálkodásuk összeomlását. Javasoljuk, hogy vegyék igénybe a tanácsadásokat, illetve alakítsák ki azokat az együttműködési formákat (pl. klaszter) amely nagyobb biztonságot nyújt részükre a gazdálkodási problémáik megoldására.

Amennyiben Finanszírozás és tőkebefektetés témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.
Kovács János