PDF letöltés

Mire használható a fundamentális elemzés?

A magas profitot elérő közép- és kisvállalkozások az igen alacsony folyószámla kamatbevétel helyett érdekeltek lesznek pénzbefektetésben.
A kis- és középvállalkozásoknak a vállalkozói partner (klaszter, konzorciumi partner), továbbiakban vállalat kiválasztásában, vagy a pénzeszközeik nagyobb nyereség reményében történő befektetésében segítséget nyújt a brókerek leggyakrabban alkalmazott részvény, illetve cégelemzési módszere a fundamentális elemzés.

A fundamentális elemzés a vállalatok növekedési lehetőségeit vizsgálja. A különböző technikai elemzések elsősorban csak rövid távon határozzák meg a részvények árát. De ez az ár a kiemelkedő esések és növekedések miatt, a japán gyertyák és indikátorok alkalmazásával csak rövid távon határozza meg a részvény értékét. Hosszú távon ez a módszer már nem működik. Az együttműködést pedig hosszú távra tervezik, ahol már érvényesülnek a partner vállalatok növekedési lehetőségei, eredményei, a profitai alakulása.

A fundamentumok elemzése bonyolult és összetett feladat, amely a részvény valós értékének a meghatározására irányul. A vállalat profitnövekedéséből kalkulálják ki a részvény értékét. A részvény árfolyamának a növekedését a vállalat nyereségének a növekedése alapozza meg. Minél jobban nő a profit annál magasabb lesz a cég részvényének az árfolyama, amelyet a részvény iránti kereslet növekedése idéz elő. A részvények egyre keresettebbek lesznek, ami emeli az árfolyamot és a multiplikátor hatás miatt, az árfolyam is hosszú távon növekvő. A növekedési pályán lehetnek olyan rövid időszakok amikor a részvényárak politikai tényezők, tőzsde szereplőinek hangulata, váratlan események a tényleges értéktől le, vagy fel mozgatják a részvény értékét. Ha kedvezőtlen a hangulat, akkor a kínálati oldal, azaz az eladók kerülnek túlsúlyba, ezért a részvény árfolyama csökken, míg kedvező tőzsdei hangulatban sok vevő jelenik meg, ezért a részvény ára is növekszik.

Miként hasznosítsuk a fundamentális elemzés jelzéseit ?
Főszabály, hogyha a részvény értéke a fundamentális elemzés alapján magasabb a jelenlegi piaci árnál, akkor érdemes vásárolnia a részvényből, hiszen a részvény a piaci szereplők szerint alulértékelt. Azonban ha a részvény értéke a fundamentális elemzés alapján alacsonyabb a piaci árnál, akkor a részvény túlértékelt, ezért célszerű eladnia. Természetesen a fundamentális elemzés sem tévedhetetlen.
Mi is megvizsgálhatjuk

A fundamentális elemzés módszereinek a megismerésével megvizsgálhatjuk a vállalat gazdasági folyamatait, eredményeit befolyásoló környezetét. A fundamentális elemzés elméletei és módszerei lehetővé teszik, hogy következtethessen egy részvény jövőbeni árfolyamára. Rövid távú kereskedés esetén elengedhetetlen, hogy olyan részvényekkel foglalkozzon, melyek biztos fundamentumokkal rendelkeznek. Meg kell tehát vizsgálni a vállalat eredményeit, gazdasági folyamatait, az iparágban levő hasonló vállalatokat, a vállalat környezetét. Amennyiben hosszú távon kíván befektetni egy vállalat részvényeibe a fundamentális elemzést kell a részvényválasztás középpontjába helyeznie.

Mire használhatjuk a technikai elemzést ?
A technikai elemzés tudománya abból a feltételezésből indul ki, hogy a befektetők azonos történésekre hasonló válaszokat adnak. A befektetők pszichéje határozza meg a hozott döntéseket. Mivel a befektetők 50 évvel ezelőtt is hasonló módon gondolkodtak egy döntés meghozatalánál, ezért a jövőben egy ugyanolyan szituációban ugyanúgy döntenek - a technikai elemzés elmélete szerint.

A technikai elemzés a következő feltételezésekből indul ki.
A részvény árfolyama tükrözi a piac szereplői által megismert információkat. Az árfolyam tükrözi a kereslet és kínálat egyensúlyát, hiszen ha több eladó van, akkor esnek az árak. Ha több vevő van a piacon, akkor növekednek az árak. Az árfolyam megmutatja a politikai tényezőket, piaci elvárásokat. A technikai elemzés az árfolyam változásával foglalkozik, nem érdekli a változás okának a kiderítése.
A technikai elemzés alakzatokat használ. A múltbeli árfolyamokból megfigyelt alakzatok megismétlődésének nagy a valószínűsége. Ezek az ismétlődések azt bizonyítják, hogy az emberi gondolkodás a történelem során nem változott.

Természetesen, ha ezek a feltételezések minden esetben igazak lennének, akkor tisztán technikai alapon sikereket lehetne elérni a tőzsdén. A gyakorlatban azonban számos esetben nem úgy változik a részvény árfolyama, ahogy a technikai elemzés alakzatai, indikátorai jelzik, mivel rengeteg zavaró hatás keletkezik az elemzés során.

Amennyiben Finanszírozás és tőkebefektetés témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.
Kovács János