PDF letöltés

Miből finanszírozhatják a kisvállalkozások a jövedelmezőségüket ?

A tőkeszegény kisvállalkozások finanszírozásánál kedvező példát mutat az USA és az Egyesült Királyság kockázati tőke bevitele.
A finanszírozási lehetőségek kidolgozásánál a gazdasági szakemberek előszeretettel alkalmazzák az „életgörbe típusú” elemzéseket. Ez a módszer átvitt értelemben a vállalkozásra is igaz, ezért a fázisszemlélet alkalmazható a pénzügyi finanszírozásra is, attól függően, hogy a vállalkozás milyen szakaszában van rá szükség. Ez a finanszírozás nem csak bankhitel, hanem működő tőke bevitel is lehet a pénzügyi igények elemzése alapján. A fejlettebb már a jegyzett tőkekövetelményeket meghaladó tőkével rendelkező kisvállalkozások számára a különféle projektek, beruházások finanszírozására a működő tőke bevitelnél előnyösebb megoldás a hitelfelvétel, mivel rendelkeznek a hitelképességi, fizetőképességi feltételekkel a bankok szívesen finanszírozzák őket. Pénzügyi kondícióik révén alkalmasak az exporthitelezésre is (EXIM Bank finanszírozásával), ezért képessé válnak nemzetközi kereskedelembe is bekapcsolódni.

A fejlettebb már a jegyzett tőkekövetelményeket meghaladó tőkével rendelkező kisvállalkozások számára a különféle projektek, beruházások finanszírozására a működő tőke bevitelnél előnyösebb megoldás a hitelfelvétel, mivel rendelkeznek a hitelképességi, fizetőképességi feltételekkel a bankok szívesen finanszírozzák őket. Pénzügyi kondícióik révén alkalmasak az exporthitelezésre is (EXIM Bank finanszírozásával), ezért képessé válnak nemzetközi kereskedelembe is bekapcsolódni. A bank partnerként tekinti a vállalkozót.

                                                                        A kisvállalkozás működő tőkebevitel lehetőségei

A működő tőke bevitelnél a tőkebefektető a hitelezővel ellentétben tulajdonosként tekint a cégre, és felfüggesztve a cég tulajdonosainak a függetlenségét irányítja a céget annak érdekében, hogy nyereségessé váljon. A nyereségesség elérése és annak növelése érdekében fejleszti (növeli) a céget, mivel a frissen bevitt tőkéjét és kapcsolatrendszerét az értéknövekedésre használja fel. A kockázati tőke befektető általános elvárása, hogy az alapító tulajdonosoknak vételi opciót adva 3-5 éven belül visszavásároltathassa a tulajdonrészét, és addig is jelentős haszonra tegyen szert a tőkerészesedése (osztaléka) alapján, amelyet a kilépéskor realizál.
Hazánkban is kedvező lehetőséget adhat a kockázati tőke „vérátömlesztése”, amennyiben a kisvállalkozás is partner a megújulásban és rendelkeznek ehhez innovatív üzleti megoldással, védhető versenyelőnnyel és kedvező piaci potenciállal, amely a sikert biztosítja.
Az egyes érettségi fázisokban levő vállalkozások számára a következő főbb tőke típusú finanszírozási források állnak rendelkezésre a piacon:
Korai fázisú vállalkozások számára lehetőség van üzleti angyal vagy pedig magvető fázisú befektetéseket kereső alaptól tőkét kapnia
 Innovatív területen működő érettebb fázisú cégeknek, akiknek kifejlesztett terméke van, piaci visszajelzésekkel, azoknak megfelelő finanszírozási forma lehet a növekedési kockázati tőkealapok nyújtotta tőkebefektetések
Azoknak az akár hagyományos iparágban működő cégeknek, akik már eredményesen működnek, pár milliárdos árbevétellel rendelkeznek, azonban szükségük van további külső tőkére a terjeszkedés felgyorsítására, a jelenlegi hitelstruktúrájuk átalakítására, vagy pedig a működésük fejlesztésére, azoknak a magántőke-alapok (private equity), vagy pedig a turn-around alapok nyújtanak megfelelő megoldást.

A stratégiai befektető bevonását abban az esetben javasoljuk, amikor a vállalkozás már érettebb fázisban tart, már a piacon van a termékével és eredményesen kihasználta a piaci növekedésben rejlő lehetőségeket. Ennek biztosítására érdemes lehet először kockázati tőkeforrást bevonni a vállalkozásba, aminek segítségével dinamikus növekedést tud elérni a piacon a termékkel.

A vállalkozások fejlesztéséhez további megfelelő finanszírozási forrást nyújtanak a pályázati források is, mely számos helyen segítik a fejlesztési tervek megvalósítását a kutatás-fejlesztési területtől a piacra lépés támogatásáig. Ezen pénzügyi források jellemzően több éves működési múlttal rendelkező vállalatok számára elérhetőek, azonban számos pályázati lehetőség is van a korai fázisú cégek terveinek megvalósítására.

Amennyiben Finanszírozás és tőkebefektetés témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.
Kovács János