PDF letöltés

Kisvállalkozói bankkapcsolatok – Hogyan pozícionáljuk magunkat ?

D. Ogilvy a marketing és reklámszakma egyik legelismertebb szakembere szerint :
"Az üzleti siker és a kudarc közti különbség csaknem mindig kizárólag a marketingtervezésben rejlik."
www.marketingpraktikak.hu
A kisvállalkozók marketing kommunikációjában fontos szerepe van a vállalkozás pozícionálásának. A felmérések szerint, akik marketing tervvel rendelkeznek 30 %-kal nagyobb nyereséget érhetnek el azokhoz képest, akik nem rendelkeznek ezzel. A marketing terv nem más, mint a vállalkozás nyereségének biztosítása a piaci profit tudatos folyamatos és tudatos növelésével.
A marketing tervek sikerének meghatározója a kisvállalkozás nyereségessége, amely feltételezi a piacfejlesztési stratégiákhoz és operatív tervekhez szükséges pénzügyi források meglétét, illetve ezek folyamatos pótlását. A pótlás történhet kedvezményes pályázati forrásokból, kedvező kamatozású bankhitelekből és a vállalkozói nyereség egy részének a visszaforgatásából.
A finanszírozás prioritása indokolttá teszi a vállalkozás banknál történő pozícionálását.

Mit jelent a pozícionálás ?
A pozicionálásnak nevezzük azoknak a tevékenységeinket, amely által a termékeink vásárlóiban azt az érzetet keltjük, hogy a mi termékink jobbak a konkurencia termékeitől. Másképpen megfogalmazva, érdeklődést akarunk felkelteni a termékink iránt, azok előnyeinek a kihangsúlyozásával.
Mi a pozícionálás, ha a vásárlóink helyett a bankról van szó ? Ugyanaz, mivel nem csak arról van szó, hogy mi a bank termékeinek a vásárlói vagyunk, hanem arról is, hogy a bank működésének legfontosabb feltétele a hitelezés, aktív üzletágak, ezért szüksége van arra, hogy bennünket finanszírozzon. Mivel másokat is finanszírozhat helyettünk pozícionálni szükséges magunkat annak érdekében, hogy a pénzintézet hitelezési döntést hozó vezetőibe azt a szubjektív érzést keltsük, hogy mi vagyunk a legjobbak és a mi vállalkozásunkat érdemes finanszíroznia. Ebben az értelmezésben a banknál történő pozícionálás nem más, mint azoknak az előnyöknek a kihangsúlyozása, amely a bank számára fontos a hitelezési döntése meghozatalánál.
Melyek ezek a tulajdonságok, amivel kitűnhetünk a többi hiteligénylő közül.
A hitelezési céltól és a hitel mértékétől függően igen sok szempont sorolható fel, ezért szorítkozzunk a legfontosabbakra. A sorrend és a teljesség igénye nélkül
• stabil, jövedelmező működés (veszteség nélküli mérlegzárások, bővülő termékkör, innovációk, jelentős fejlesztői tevékenység),
• likviditás (folyamatos fizetőképesség),
• jövedelmezőség,
• szilárd vezetés (felső vezetőknek tekintélyük van, az alkalmazottakat, illetve munkatársakat a cég jól megfizeti,
• a vállalkozási folyamatok jól dokumentáltak és a vezetés nagy súlyt helyez a folyamatok ellenőrzésére,
• stratégiai és operatív tervezése van a vállalkozásnak,
• rugalmas szervezettel rendelkezik, magas fokú adaptivitása van a változásokra,
• a kockázatokat elemzik és hatékonyan kezelik,
• a vállalkozás kihasználja az integrációs és kooperációs lehetőségeket,
• a vállalkozás piac és stratégia orientált, folyamatosan elemzik a piaci lehetőségeket, marketing stratégiával rendelkeznek,
• megfelelő mértékű saját tőkével és pénzügyi tartalékokkal rendelkeznek,
• mind a szállítói, mind a vevő kapcsolatai rendezettek, nincsen 120 napon túl lejárt követelés, illetve tartozás,
• nincsen banknál tartozása, a felvett kölcsönöket mindig pontosan fizetik,
• nincsen eladósodva a vállalkozás, a pénzforgalmi számlán lévő változások igazolják a gazdálkodás pénzügyi egyensúlyát,
• korszerű informatikai eszközei vannak a cégnek és tetszetős web lapot, vagy portált működtet,
• rendszeresen részt vesz a marketing és egyéb kiállításokon, a közvélemény jól ismeri a vállalkozást,
• stb.
Természetesen minden szempontnak egyetlen vállalkozás, még inkább kisvállalkozás sem tud megfelelni, ezért azzal kell operálni, amely jellemzi a vállalkozást és a banknál jó fényben tűnteti fel.
Ha nincsenek kiemelhető szempontok, akkor a pozícionálás azt jelenti, hogy a vállalkozás a folyamatos javulására és veszteség megszüntetésére, illetve az eredmény pozitívra váltására hivatkozhat.
Ha a hiteligény segélyigénynek látszik, jobb ha a vállalkozás nem próbálkozik hitelhez jutni, mivel a negatív eredmények és minősítések a pozitív eredményeknél jobban ragadnak meg az emlékezetben, és így elérheti a vállalkozás, hogy akkor sem kap hitelt, amikor kaphatna.
Amennyiben Finanszírozás és tőkebefektetés témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.
Kovács János