Ismétlés: A kockázati töke fogalma és értelmezése

A lehetséges finanszírozási források számbavétele

 

Ismétlés: Mit nevezünk külső finanszírozásnak?

Külső finanszírozás esetén a vállalkozás a pénzügyi piacok bevonásával kísérli meg forrásállományának növelését. Ez a finanszírozási mód jelentheti mind a saját, mind az idegen tőke növelését, hiszen a részesedés-finanszírozás a saját tőkeállományt növeli, míg a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok kibocsátása, a hitelfelvétel az idegen tőkeállományt növeli.Mi az a kockázati tőke?

A Kockázati Tőke olyan pénzügyi tőke melyet korai stádiumú, nagy potenciállal rendelkező, magas kockázatú, induló vállalatok számára nyújtanak. A kockázati tőke iparág célja a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés elősegítése oly módon, hogy hozzásegíti a vállalkozókat olyan innovatív ötletek és tudományos felfedezések valódi termékekké és szolgáltatásokká történő átalakításában, melyek képesek megváltoztatni azt ahogyan élünk és dolgozunk.

A Kockázati tőkebefektetők ezt finanszírozás és útmutatás nyújtásán keresztül érik el, valamint azon szükséges kockázatok fölvállalásával, melyek szükségesek egy nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozás fölépítéséhez, hogy az aztán képes legyen ezeket az innovációkat a piacra bevezetni.Miért van szükség a kockázati tőketársaságokra a finanszírozásban?

Egy ötlet megvalósításához tőkére van szükség. Ez részben saját megtakarításból, részben  magán kölcsönből tevődik össze. Azonban a cég előbb-utóbb „kinövi” a magánfinanszírozást, de még kicsi a nyilvános társasággá alakuláshoz. A vállalkozási tőke (kockázati tőke, venture capital) bevonása általában e célra alakult befektetői társaságoktól hivatott áthidalni ezt a problémát. A kockázati tőke hosszú távú, üzletrész vagy részvényvásárlás útján megvalósuló befektetési lehetőséget nyújt a tőzsdei forgalomban nem jegyzett vállalatok számára.

 

Amennyiben finanszírozás és tőkebefektetés témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.


Orbán Balázs
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]