PDF letöltés

Hitelnyújtás feltételei 9. - A kereskedelmi garancia(bankgarancia)/2.

Cikkünkben a bankgarancia körüli fontos tényekre és alapvetésekre térünk ki.

Előző cikkünk folytatása:

A garanciavállalásért a vevőnek fizetnie kell, melynek költsége a garanciadíj. Mértéke az ügyfél fizetőképességének és alku pozíciójának függvényében változhat. A bankgarancia nyilatkozat tartalmi kelléke a garáns bank nyilatkozata arról, hogy tudomása van a vevő és a szállító között létrejött jogviszonyról. Tartalmazni kell, hogy a bankgarancia feltétel nélküli és visszavonhatatlan. Rögzítenie kell a bankgarancia lehívásának eseteit és módját, valamint a garancia nyilatkozat időbeli hatályát.

Ha a vevő (adós) a szerződésből eredő kötelezettségeit esedékességkor nem teljesítette, a garáns bank, a kiadott garancia nyilatkozatban vállalt kötelezettségének megfelelően két módon járhat el: Vagy első felszólításra, az alapjogviszony vizsgálata nélkül megfizeti a vállalt összeget (lehívható garancia), vagy meghatározott okmányok benyújtását követően azok vizsgálata és tartalma alapján teljesít az adós (vevő) helyett.

A szerződéses garanciák közül a tendergarancia abban az esetben nyújt biztosítékot, a kedvezményezett számára, ha a tendert elnyerő fél nem tesz eleget a benyújtott ajánlattételben vállaltaknak. (pl. nem köt szerződést, eláll az ajánlattól, stb.) A jóteljesítési garancia az építőiparban gyakori garancia fajta, mely a megrendelőnek jelent biztosítékot arra az esetre, ha a szállító, vagy a beruházás kivitelezője nem teljesít, vagy nem a szerződésnek megfelelően teljesít. Az előleg-visszafizetési garancia nyilatkozat kiadásakor a bank arra vállal kötelezettséget, hogy amennyiben a vevő kifizette az előleget, de a szállító mégsem teljesít határidőre, a bank az előleg összegét a vevő részére visszafizeti.

A szavatossági garancia a beruházó jótállási kötelezettségének nem megfelelő teljesítése esetén biztosítja a vevőt. Fizetési garancia esetében a szállító részére ad garancia nyilatkozatot a hitelintézet, melyben vállalja, hogy amennyiben a vevő nem fizet, a hitelintézet teljesít helyette.


Forrás: Gál Erzsébet: Hitelkérelem és banki ismeretek(2013), vallalkozo.info


Korábbi cikkünkben  a hitelfedezetek fajtáiról lehetett olvasni.


 

Amennyiben finanszírozás és tőkebefektetés témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

 

Orbán Balázs