PDF letöltés

Hasznos befektetések – LTP

A lakáshitel igény esetén legkedvezőbb lehetőségként a Lakás Takarékpénztárak kiemelkedően magas hozamú, és kamatadó menetes megtakarítással kombinált lakáskölcsöne vehető igénybe. Érdemes lenne, ha minél többen vennék igénybe ezt az igen korszerű pénzügyi szolgáltatást. Az LTP ügyletek állami támogatása messze meghaladja a külföldi országokét.
2008. szeptember 15-én kirobbant világgazdasági válság New York-ban a Lehman Brothers Holdings Inc csődjével kezdődött és megrázta a világot. A globális válság a világ pénzintézeteinél kezdődött és az utórezgései a mai napig megmaradtak. Valamennyi pénzintézet működése meggyengült és több bank felszámolásra került.
A globális válság hazánkba is begyűrűződött. Hatására és bankok és szövetkezeti hitelintézetek szűntek meg, illetve váltak veszteségessé. Az LPT, mint pénzügyi vállalkozási forma, nagyban különbözik a kereskedelmi bankoktól. Az lakástakarék pénztárak nem váltak veszteségessé, sőt a válság időszakában és jelenleg is növelik a jövedelmezőségüket. A lakástakarék pénztárak elődjei Németországban és Ausztriában a különböző lakáscélú előtakarékossági rendszerekként az 1900-as, illetve az 1920-as években indultak el.
A német és osztrák példák minták alapján létrehozott a hazai LPT-ak működését az 1996. évi CXIII. törvény (törvény a lakástakarék pénztárakról, a 215/1996. (XII.23.) Kormányrendelet (kormányrendelet a lakás-előtakarékosság állami támogatásáról) és a 47/1997. (III.12) Kormányrendelet (kormányrendelet a lakás – takarékpénztár általános szerződési feltételeiről) szabályozta, amely előírja az állami támogatás mértékét, a betéti kamatokat, a lakáskölcsön kamatát, a kiutalási időszak hosszát, a betétkezelésre vonatkozó befektetési politikát.

Miért nem viselte meg a válság a lakástakarék pénztárakat ?
Azért, mert működésük kockázati kitettsége kisebb a bankoknál. Ez adódik az LTP sajátos működéséből. A lakáshitel ügyletet több éves megtakarítási ciklus előzi meg, másrészt kiemelkedő állami támogatásban részesülnek, amely megtartása minden LPT ügyfél alapvető érdeke. A megtakarítási betét rendszeres fizetése és a megtakarítással kombinált hitel visszafizetésének a havi törlesztési üteme megközelíti a betétét, amely magas fokú biztonságot jelent a hitel visszafizetési ciklusában.
Rendkívül vonzó az LTP hazai állami támogatása, mivel ez Európában hazánkban a legmagasabb. A támogatás mértéke évenként a megtakarítás 30 %-a maximum 72.000 Ft.

Más országokban ugyanez éves támogatás mértéke és összege :
Csehország 10 %, maximum 20.000 CZK,
Szlovákia 8,5 %, maximum 66,39 EUR,
Ausztria 1,5 %, maximum 1200 EUR,
Németország 8,8 %, maximum 512 EUR,
Hazánkban 4 db LTP, Csehországban 5 db, Szlovákiában 3 db, Ausztriában 4 db, Németországban 12 db, látja el a lakósságot. Penetrációt tekintve rosszabb a helyzetünk, mivel (LTP szerződések darabszáma) 0,5-1,3 millió db szerződés áll szembe a hazai 0,3 millió db-bal, illetve Németországban a 3 millió db-bal. A penetráció azt mutatja, hogy a hazai technikai lehetőségünket messze nem használjuk ki.
Kik vehetik igénybe az LPT szolgáltatásokat ?
Minden nagykorú magyar állampolgár, illetve a társasházak, lakásszövetkezetek is. Családon belül több nagykorú személy is igénybe veheti. Az állami támogatás minden jogosult személynek jár.

Mekkora összegű finanszírozásra elég az LTP ?
Egy személy esetében a termékmódozattól, illetve a havi takarékosságtól függően a szerződésese összeg (betétbefizetések, az állami támogatások, a kamatok és a lakáskölcsön összege) 250.000 – 7.750.000 Ft között változhat. Három családtag befizetőnél a megháromszorozott érték 750.000- 23.250 000 Ft.
Az LTP széleskörű kedvezményeket biztosít.
Az állam a befizetések után 30 %-os, magánszemélyeknek maximum 72 000 Ft állami támogatást nyújt, amely adó- és járulékmentes. Az állami támogatás feltétele – minimum 48 hónap megtakarítási idő és a megtakarítás lakáscélú felhasználása Magyarország területén. Az állami támogatás maximum 10 évig jár (megtakarítási időtől függően EBKM állami támogatás nélkül – 1,26-0,35 %, állami támogatással 4,54-12,72 %.

Az egyenkénti megtakarítás rugalmas, 650 Ft- 20.000 Ft között lehet, a futamidő (megtakarítás és hitel visszafizetés) 4 év – 10 év között lehet. A megtakarítási idő is meghosszabbítható maximum 120 hónapig. A megtakarítást az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) védi. A lakáskölcsön forint alapú, fix kamatozású, kedvező feltételekkel. A megtakarítás után járó kamat kamatadó- és EHO mentes.
A szerződéses összeg lakáscélú beruházásokra használható fel. Ezek lehetnek
- lakásvásárlás (új, vagy régi),
- lakás felújítás (pl. bővítés, korszerűsítés :energia megtakarítás és állagmegóvás,)
- lakáscsere,
- lakáshitel kiváltás,
- stb.
Az LTP-ről több információt szerezhet az LTP szervezetek (ezt a szolgáltatást nyújtó bankok) honlapján.
Amennyiben Finanszírozás és tőkebefektetés témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.
Kovács János