Finanszírozás - Hitelgarancia és a kezesség?

Hitelgaranciáról és kezességről egyszerűen!
A hitelgarancia

Gyakran alkalmazott hitelfedezeti forma a bankgarancia, melynek során egy pénzintézet – nem azonos a hitelt nyújtó bankkal - kötelezi magát arra, hogy az adós helyett fizet a hitelintézetnek, ha az adós nem tesz eleget fizetési kötelezettségének. (Általában nem a teljes összeget állja a garanciaszervezet) Ilyen garanciát nyújtó pénzintézet lehet például a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy ilyen esetekben a bajba jutott vállalkozás nem mentesül a hitel alól, csak már nem a banknak, hanem a fedezetet nyújtó garanciaszervezetnek kell azt visszafizetnie.

És akkor mi az a KEZESSÉG...?

Kezesség

Kezességvállalás esetén a kezes arra kötelezi magát, hogy amennyiben az adós lejáratkor nem teljesít, helyette ő fog fizetni. Egyszerű kezességnél a bank előbb az adóssal szemben köteles megkísérelni követelése érvényesítését, és csak behajthatatlanság esetén fordulhat a kezes ellen. A bankok által is preferált készfizető kezességvállalás abban tér el ettől, hogy a hitelintézet közvetlenül a kezeshez is fordulhat a tartozás behajtásakor, nem kötelező neki első körben a főadóshoz fordulnia.

A fentiekből is látszik, hogy a hitelbiztosítéknak számos formája létezik. Az, hogy végül melyiket alkalmazza egy bank a hitel nyújtásakor, függ a kölcsön összegétőlfutamidejétől, a vállalkozás hitelminősítésétől. Mielőtt vállalkozásunk nagyobb összegű kölcsönt vesz fel, érdemes számba venni, hogy milyen fedezetet tudunk felajánlani a bank számára, ami nem csak ingatlan, hanem más vagyontárgy vagy éppen hitelgarancia is lehet. Ha mégis az ingatlan mellett döntünk, nem árt annak értékét akár előzetesen, független értékbecslővel is felmérni, hogy eleve felkészülten, a lehetőségeink ismeretében érkezzünk a bankfiókba a hitelkérelem benyújtásakor.


forrás: vallalkozo.info, VOSZ


 

Amennyiben finanszírozás és tőkebefektetés témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

 

Orbán Balázs
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]