Figyelem: Növekedési Hitelprogram változások 2014 május 1-től!

Ismét elérhetővé válik az éven túli futamidővel rendelkező forgóeszközhitel a Növekedési Hitelprogram keretében. A májustól életbe lépő módosítások célja, hogy minél többen részesülhessenek a kedvezményes kamatozású kölcsönből.

Ismét módosulnak a Növekedési Hitelprogram feltételei. Az MNB a lehetséges hitelcélok körének folyamatos bővítésével azt szeretné elérni, hogy a lehető legtöbb vállalkozás tudjon bekapcsolódni a programba. Már január 1-jétől is komoly változások léptek életbe: az igényelhető hitel maximális összegét 3-ról 10 milliárd forintra emelték, valamint a lízing, mint finanszírozási forma is bekerül a támogatható termékek közé, ami bővítette az eszközalapú finanszírozási lehetőségeket. Idén már az üdülőként bejegyzett ingatlan vásárlására, felújítására vagy bővítésére is fel lehetett venni a kedvezménye kamatozású kölcsönt abban az esetben, ha a vállalkozás szálloda, panzió, vagy egyéb szálláshely üzemeltetésével foglalkozott.

Idén májustól és júniustól újabb bővítések várhatók a hitelcélokat illetően, illetve némileg módosulnak a tulajdonosi szerkezetre vonatkozó előírások is.

Tulajdonosi szerkezet

 A programban csak azok a kis- és középvállalkozások vehetnek részt, melyeket 2014. február 28. előtt alapítottak, és azóta annak tulajdonosi szerkezetében nem történt 50 százalékot meghaladó változás, valamint ez a hitelszerződés megkötését követő 2 évben így is marad. A 2 év lejárta után, de még a hitel futamideje alatt a tulajdonszerzés mértékében már nincs korlátozás, azzal a kitétellel, hogy 25 százalék feletti tulajdonrészt csak a 2004. évi XXXIV. törvénynek megfelelő vállalkozás vagy magánszemély szerezhet. A korábbi szabályozásban a 2013. augusztus 31-ei dátum szerepelt, így újabb, illetve későbbi tulajdonosváltáson átesett cégek is részt vehetnek a programban.

Forgóeszközhitel 3 évre is

Fontos változás, hogy a forgóeszközhitel maximális futamideje a jelenleg érvényes egy évről 3 évre nő. Nagyon sok esetben a cég likviditás menedzsmentjéhez és gazdasági tevékenységéhez jobban illeszkedik a hároméves futamidő, mint az éven belüli forgóeszközhitel. Ezt jól jelzi, hogy az NHP első fordulójában, amikor még hosszabb futamidővel is igénybe lehetett venni forgóeszközhitelt, ez a hiteltípus volt az egyik legnépszerűbb konstrukció, az egyéves futamidő bevezetésével azonban jelentősen visszaesett a forgóeszközhitelek iránti kereslet.

Kereskedelmi ingatlanok bérbeadása

Ugyancsak fontos módosítás, hogy az NHP keretében engedélyezik majd a kereskedelmi ingatlanok bérbeadási célú megvásárlásának refinanszírozását is azokban az esetekben, ha az nem teljesítő vagy felmondott hitelhez kapcsolódik. Ez azt jelenti, hogy az MNB 2,5 százalékos hitellel járul hozzá ahhoz, hogy egy bank megszabaduljon egy rosszul teljesítő hiteltől, vagy akár egy bedőlt hitel után rajt maradt ingatlantól.

 

Lehetővé válik a faktoring finanszírozása

A rövid lejáratú finanszírozásban a kockázatosabb vállalkozások esetében jelentős szerepet tölt be a faktoring, melynek refinanszírozására az eddigiekben nem volt lehetőség a programban. A faktoring bevonásával azon ügyfelek is finanszírozáshoz juthatnak, amelyek megfelelő biztosítékok hiányában nem részesülhetnek forgóeszközhitelből, ugyanakkor jó kockázati besorolású vevőkörrel rendelkeznek. További hozadéka lehet az új finanszírozási lehetőségnek, hogy azon kkv-k számára, amelyek jelenleg forgóeszközhitelből finanszírozzák likviditási igényüket, a faktoringra való áttéréssel felszabaduló biztosítékaikat beruházási hitelek felvételekor fedezetként használhatnák fel. Ez a finanszírozási forma várhatóan június 1-jétől válik elérhetővé, a Magyar Faktoring Szövetséggel egyeztetett részletszabályok kialakítását követően.Forrás: MTI , portfolio


OB

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]