Felpörgőben a vállalati hitelezés!

2014 második negyedévében a hitelintézeti szektor vállalati hitelállománya mintegy 43 milliárd forinttal bővült, a folyósítások mind a forint-, mind a devizahitelek esetében meghaladták a törlesztéseket – derül ki Magyar Nemzeti Bank “Hitelezési folyamatok” című negyedéves kiadványából.

Vonnák Balázs, a jegybank igazgatója az MNB kiadványáról tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a vállalati hitelezés dinamikája a korábbi évekhez képest egyértelműen javuló tendenciát mutat, amiben jelentős szerepet játszottak az MNB növekedési hitelprogramja és a jegybanki alapkamat-csökkentések hatására kialakuló alacsony banki kamatok. A jegybanki igazgató szólt arról is, hogy a teljes hitelintézeti szektor háztartási hitelállományában folytatódott ugyan a mérséklődés – mintegy 61 milliárd forinttal – a devizahitelek leépülésének hatására, ugyanakkor a forint-hitelállomány emelkedett, mivel az új kihelyezések volumene jelentősen nőtt.

Vonnák Balázs kiemelte a nyilatkozatában, hogy a kis- és középvállalkozások hitelállománya éves alapon 1,2 százalékkal, míg a teljes vállalati hitelállomány valamivel 0 százalék feletti ütemben nőtt az idei második negyedévben. A kiadvány alapján a növekedési hitelprogramon belül szerződött hitelek volumene az idei második negyedévben mintegy 131 milliárd forintot tett ki, a program elindulása óta pedig a teljes hitelnyújtás meghaladta az 1000 milliárd forintot. A második szakaszon belül leszerződött 325 milliárd forint 98 százaléka új hitel, ezen belül az új beruházási hitelek (és új lízingügyletek) részesedése 61 százalékot ért el.

Az igazgató kifejtette: a piaci alapon kötött vállalati hitelek esetében a kölcsönök feltételei továbbra is szigorúak, és a bankok a második negyedévben sem számoltak be a kondíciók enyhítéséről. A már megvalósult ügyletek finanszírozási költségei mérséklődtek a második negyedévben – tette hozzá.

Vonnák Balázs elmondta: a háztartások esetében a hitelezési felmérés szerint a bankok több mint harmada számolt be a hitelfeltételek enyhítéséről mind a lakáscélú, mind pedig a fedezetlen fogyasztási hitelek esetében. Az új lakáshitelek átlagos felárában folytatódott az utóbbi három negyedévben tapasztalt csökkenő tendencia, azonban a felár még mindig közel 2 százalékponttal meghaladja a régiós átlagot. Rámutatott: a jegybanki alapkamattal együtt csökkent a lakossági kölcsönök esetében a teljes hitelköltség.

Forrás: MNB hivatalos közleménye, MTI


OB

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]