EU: Újabb támogatások - most a Széchényi Tőkealap-kezelőn keresztül!

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap 5 milliárd forintot helyezett ki júliusig 45 hazai kis-, és közepes vállalkozásba.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. a Magyar Állam 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaság. A tőkealapnak, amit a cég kezel, 14 milliárdos forrás áll rendelkezésére, hogy támogassa a hazai kis- és közepes vállalkozásokat. Az alap tőkéjének 85 százaléka európai uniós forrásból származik, 15 százaléka magyar állami forrás. A tőkealap idén júliusig összesen 5 milliárd forint összegben helyezett ki tőkét, ezzel több mint 45 magyar vállalkozás fejlődéséhez és működéséhez tudott forrást biztosítani.

A Széchenyi tőkealaphoz forduló hazai cégek jellemzően 100-200 millió forint közötti összeget igényelnek. A mostani körben egészségügyi, faipari, ruhaipari, autóipari beszállítói és egyéb szolgáltatási területekkel működő cégek kaptak támogatást. A legnépszerűbb finanszírozási termék 70 százaléknyi uniós forrást, 30 százalékos társbefektetői tőkét, 20 százalékos belső vállalati tőkésítést, illetve 10 százalék független befektetői tőkét jelent.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap régiónként 2-2 milliárdos forráskeretének jelentős részét már lekötötte, a hét régióból háromban - Észak-Magyarország, Dél- és, Nyugat-Dunántúl - áll még jelentősebb összeg rendelkezésére, hogy a jó üzleti terv alapján csendestársként további cégekbe invesztáljon. A befektetések általában ötéves időtávra köttetnek, 10-12 százalékos hozamelvárás mellett, amelyet az alap tulajdonrészének értékesítésekor realizál.

Az Európában elsőként Magyarországon elindított tömeges kisvállalati tőkekihelyezési program során az elmúlt három évben 5 milliárd forint került kihelyezésre, 2014. év végére pedig a most a jóváhagyott döntésekkel együtt az SZTA a közel 9 milliárd forintos kihelyezési állomány elérését tervezi. Az alap mindeddig 45 cégbe fektetett be, ez a szám közel 80-ra emelkedhet az év végéig. Az SZTA elnöke szerint az alap forrásai nélkül e társaságok nem találtak volna befektetőkre a hazai kockázati tőke piacon, s nem tudták volna tartani növekedési pályájukat, így azonban többségében fejlődni és bővülni voltak képesekForrás:  vallalkozo.info/MTI/szta.blog.hu, Széchenyi Tőkealap-Kezelő Zrt.


OB

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]