PDF letöltés

Építőipari együttműködési lehetőségek a szektor kis- és közép vállalkozói számára

Az építőipar dinamizálása egyik fontos feladata a hazai vállalkozásoknak. A beszállítói tevékenységek versenyszférában történő fejlesztése új feladatokat és kihívást jelenthet kis- és középvállalkozásainknak.
Hivatkozva az előző „A kisvállalkozások szerepe a hazai vállalkozások eredményességének javításában” című cikkben foglaltakra, jelenleg a parlamenti viták kereszttűzében áll a „bérlakásépítés, illetve a lakásépítés” ügye, amely dinamizálásának alapvető feltételeként az ingatlan szakemberek a 27 %-os jelenlegi Áfa 5 %-ra csökkentését várják el. Az ingatlan építésénél az EU országok többsége 5 %-os forgalmi adóval számol annak érdekében, hogy a pénzügyi befektetőknek vonzó legyen a bérházak (bérlakások) építése. A parlamentben is megerősítésre került, hogy Varga Mihály NGM miniszter vizsgálatokat végez az Áfa kulcs csökkentésére.

Magyarországon a bérlakás állomány kirívóan alacsony, mivel a fejlett országok 50 %-nál magasabb arányával szemben ez nem éri el a 9 %-ot, amelyből a szociális bérlakások aránya 7 %-nál alacsonyabb. Ma azért kell beszélnünk a bérlakások építéséről, mert ez fókuszterülete a hazai építőiparnak, amely mozgásba hozhatja építőipari vállalkozásainkat. A 2014. évben átadott mintegy 9 ezer új lakás darabszáma messze elmarad a válság előtti 2007. évi mintegy 45 ezer db lakás számától, holott az ingatlanokkal szemben támasztott minőségi igények (energia-hatékony, környezettudatos ingatlanok, illetve Smart városrészek építése) a 4,3 milliós ingatlan állomány egy részének (0,5 milliónak az azonnali szanálását) és pótlását és mintegy 2 millió db ingatlan korszerűsítő jellegű felújítását igényli. Figyelembe véve az ingatlanok folyamatos avulását a városrekonstrukciós tervek függvényében jelentős mértékű újraépítés is szükségessé válik.

A bérlakások esetében legalább évi tízezer bérház rendszerű bérlakás építése lenne kívánatos. A tízezer darab megépítése a multiplikátor hatás alapján mintegy 45 ezer új munkahely létrehozását igényli. Az évi tízezres bérlakás építési igény megvalósításában jelentős szerepet kaphatnának az építőipari, illetve a projekt beszállítói feladataiban érdekelt kisvállalkozások. Ilyen feladatok adódnak az ingatlanok korszerűsítő felújításában, valamint az ezekhez és az új ingatlanok építéséhez szükséges megújuló energetikai rendszerek gyártásában (pl. hőszivattyú, napelemek, napkollektorok, koogenerációs erőművek, domotikai műszerek, berendezések, biogáz előállító berendezések, modulrendszerű előre gyártott külső falszigetelések, energiamérésekhez szükséges hőkamera (infravörös) gyártása, épület biológiai mérésekhez szükséges műszerek, berendezések, légtisztító berendezések, modul rendszerű szellőztető berendezések stb.). Ezek gyártásához innovatív hazai és nemzetközi licencek biztosíthatók. Ezeknek a berendezéseknek jelentős exportjára is lehet számítani a Magyar Kereskedőház bevonásával.

Minden call centeren bejövő érdeklődést továbbítunk az illetékes fejlesztőkhöz és gyártókhoz. Önállóan és kooperáció keretében is lehetséges a terméklánc fejlesztésében való közreműködés. Figyelembe véve a kisvállalkozások EU támogatási lehetőségeit, pályázati kiírásokra is számíthatunk.

A lakhatás minőségének javítását és a bérlakások építését a BKIK Ingatlanosztály szervezésében 2014-2015 évben megtartott Ingatlan Kerekasztal konferencia résztvevői (24 résztvevő : ingatlan szervezetek, egyetemek, bankok, kamarák) szorgalmazták és javaslataikat kiadvány formájában is megfogalmazták. Ennek keretében a közelmúltban 6-os Stúdióban lefolytatott kerekasztal riportról készített felvétel Lakásvásár 2015.10.08. hatoscsatorna Face Book Borsi László vagy Kovács János lapján megtekinthető).

Amennyiben Finanszírozás és tőkebefektetés témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.
Kovács János