PDF letöltés

Elektromos autógyártási központ Magyarországon ?

Miért állhat érdekében a TESLA MOTORS- nak a villamos autó gyártására Magyarországot választani ?
A hazai vállalkozásokat értékelve a kis- és középvállalkozások azt bírálatot kapják, hogy nem eléggé innovatívak, versenyképesek. Ezt a negatív megállapításokat cáfolja a német autóipar fejlesztési bázisainak Magyarországra történő áthelyezését követően a hazai kkv beszállítók magas aránya. A hazai multi autógyártó cégek beszállítói olyan kisvállalkozások, amelyek saját fejlesztéseik révén jelentős sikereket értek el nem csak a hazai, hanem a külföldi autógyártó megrendelőiknél is (pl. autó navigációs berendezések, holtteret kizáró tükör rendszerek, tolató berendezések, járműülések, klíma berendezések, stb.).

A tanácsadói sorozatban a legfontosabbnak tekintjük a hazai kis- és középvállalkozások versenyképessé tételét, illetve versenyképességének javítását, amely nem képzelhető el kutatás-fejlesztési tevékenység nélkül. Ma már nem K+F tevékenységről, hanem K+F+I –ről beszélünk, ugyanis a fejlesztés eredménye olyan innovációk, amelyek a „fenntartható fejlődést” szolgálják. A megszokott teljesítmény és hatékonyság növelés mellett ma fő követelménnyé vált a környezetterhelés csökkentése, természetünk megóvása, életkörülményeink, életszínvonalunk emelése. Erre igen ütős példát szolgáltat az amerikai villamos autók gyártásában toppon lévő TESLA MOTORS cég közép-európai fejlesztési és gyártási bázisának létrehozása Magyarországon.

Miért állhat érdekében a TESLA MOTORS- nak a villamos autó gyártására Magyarországot választani ?

A választ a hazai innovációk adják. Vajon mennyien tudják, hogy Millennium időszakában a 20-30 években már jelentős gépkocsi darabszámmal rendelkeztünk és ennek mintegy felét már akkor az elektromos meghajtású autók tették ki.
Gablini autószalonok Nissan elektromos autói nagy elismerést váltottak ki a hazai vállalkozói piacon. Napjainkban már 58 db elektromos töltő állomással rendelkezünk, amely rövidesen még 150 db-bal bővül. A német SWR Consulting székesfehérvári gyárában a 160-200 km hatótávolságú elektromos kisautók sorozatgyártására készülünk fel. Győri Széchenyi István főiskola diákjai EU közel 1 milliárd Ft támogatású projekt keretében kifejlesztették a 3 kWh teljesítményű litium akkumulátoros kisautójukat, amely 180-250 km hatótávolságon 80 km/óra végsebességre képes. A Budapesti Műszaki Egyetem 160 LE versenyautót fejlesztett ki, amely 3,5 mp alatt éri el a  100 km/óra-t. Suzuki, Opel és Skoda karosszériát felhasználva dr. Bednár András nevével fémjelzett TZ-ELMA Zrt. (total – zéró, Elektromos- Magyar szavak rövidítéséből) olyan elektromos autókat fejlesztett ki a megnevezett típusokba való beépítéssel, amelyek versenyképesek lesznek a TESLA Roadstert típusainak, és legkorszerűbb litium-vas-foszfát akkumulátorokkal mintegy 200 km hatótávolságot érnek el. Igen olcsón 10-20.000 EUR közötti áron lesznek kaphatók.
Idézve a Portfolió – gazdasági hírforrást, véleményünk szerint a kkv szektor alkalmas az elektromos autók kelet-közép európai fejlesztési és gyártási központjának a megvalósítására.

Idézet :
Bombahír: mégis lehet Tesla-gyár Magyarországon!
Szandányi Levente, Csiki Gergely
2015. október 5. 20:50

A külügyminisztérium legújabb adatai szerint a magyar diplomácia már fél éve dolgozik azon, hogy kapcsolatot építsen ki a világ egyik leginnovatívabb autógyártójával, és azt is kiderítette, mikor és mire lenne szüksége a Teslának - számol be az Index. Mindezt azok után, hogy vasárnap még azt a választ adta a Portfolio-nak a tárca, hogy nem keresték meg a céget.
Közben Szijjártó Péter külügyminiszter az M1-en is arról beszélt, hogy fel kell készülni a Tesla európai gyárépítésére:

Egy nap alatt változott az igazság

Az Index most viszont már arról számol be, hogy a magyar diplomácia már fél éve dolgozik azon, hogy kapcsolatot építsen ki a világ egyik leginnovatívabb autógyártójával, és azt is kiderítette, mikor és mire lenne szüksége a Teslának.

Az első lépést Szemerkényi Réka magyar nagykövet tette meg március végén, amikor ellátogatott Kaliforniában a Tesla központjába.
Egy hónappal később Szijjártó Orsolya hágai nagykövet - aki csak névrokona a miniszternek - találkozott az európai összeszerelő üzem vezetőjével. A diplomata a menedzserek finom utalásaiból tudta meg, hogy a Tesla autók tervezett olcsóbb, tömegszériája igényelni fog újabb összeszerelő üzemet vagy üzemeket, így a közép-kelet-európai térség elhelyezkedése miatt "logikus helyszín lenne". Ez azonban a minisztérium szerint legkorábban 2016-ban merülhet fel az európai eladások felfutásának függvényében.

Egy hónappal később Szijjártó Orsolya hágai nagykövet - aki csak névrokona a miniszternek - találkozott az európai összeszerelő üzem vezetőjével. A diplomata a menedzserek finom utalásaiból tudta meg, hogy a Tesla autók tervezett olcsóbb, tömegszériája igényelni fog újabb összeszerelő üzemet vagy üzemeket, így a közép-kelet-európai térség elhelyezkedése miatt "logikus helyszín lenne". Ez azonban a minisztérium szerint legkorábban 2016-ban merülhet fel az európai eladások felfutásának függvényében.

Szijjártó Péter a beérkezett információk alapján utasítást adott Czakó Judit New York-i külgazdasági attasénak arra, hogy egy célzott céglátogatást szervezzen a céghez, figyelembe véve hogy a jövő év elején elkezdhetik esetleges további európai gyártási központjuk helyszínének kiválasztását.

A külügyminisztérium válaszának tulajdonképpen két olvasata van. Nem tekinthetünk el ugyanis attól, hogy a tárca hibát vétett. Lényegében egy nap alatt adott a sajtónak két egymással szöges ellentétben lévő választ arra az egyszerű kérdésre, hogy tett-e már lépéseket a kormány annak érdekében, hogy a Tesla Motorst ide csábítsa vagy sem.”

A Mercedes, Opel, Audi síkerei nyomán mindenki eldöntheti, hogy mire képes a vállalkozása, illetve érdemes-e az innovációt mint befektetést szorgalmazni.

Amennyiben Finanszírozás és tőkebefektetés témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.
Kovács János