Cash flow tervezés (5)

Cash flow tervezés a mikro- és kisvállalkozásoknál(5)
Melyik típust válasszuk?

A cashflow-kimutatást, ahogy ezt már korábban írtuk, a Számviteli törvény szabályozza. Az éves beszámolónak 1997 január 1-től kötelező eleme.

Számviteli cash flow:
A törvényben megadott cashflow-kimutatási forma un. számviteli cashflow, ami egy, az osztalékkal korrigált „adózás előtti eredményből” indul ki. Ezt követően eredménykimutatásunk sorait átdolgozva, korrekciós tételeket alkalmazva, új struktúrában mutatja meg adatokat, láttatva ezzel a pénzeszközök be és kiáramlását. A korrekciós tételek alkalmazásával, vállalkozásunk eszközeinek és forrásainak változását bemutatva kapunk így információt vállalkozásunk likviditási helyzetéről.
Azonban a számviteli cash flow alapvetően az eredmény termelőképességre koncentrál és nem a tényleges pénzmozgásokra. Ezért csak részleges támogatást tud nyújtani egy, a kisvállalkozása likviditás-fenntartásának tervezését megkezdő  vállalkozó részére

Pénzforgalmi cashflow:
A pénzforgalmi cashflow a tényleges kiadásokat és bevételeket veszi számba.

A SWOT elemzésnél összegyűjtött és rendszerezett vállalkozói tapasztalatainkat felhasználva könnyen és logikusan felépíthető, kezelhető a pénzforgalmi cash flow.
A pénzforgalmi cash flow alkalmas
  • rövid és középtávú tervezésre,
  • döntés előkészítésre valamint
  • vállalkozásunk likviditásának kézben tartását segítő,
  • rendszeres ellenőrző munkában is operatív támogatást nyújthat.

Ennek megfelelően vállalkozásunk irányításának átalakításakor, a tervezésnél és a rendszeres ellenőrzésnél a könnyebben kezelhető pénzforgalmi cash flow-t érdemes használni!

Orbán Balázs

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]