PDF letöltés

Az ÁFA csökkentés realitása

 27 %-os Áfa unión belül is rekordot dönt. A GDP növekedésben bekövetkezett csökkenési trend megfontolásra kell késztessen arról, hogy az Áfa bevételek növekedése lelassul, mit tehetünk a gazdasági sikereink megszilárdítása érdekében.
Közismert az a kormányzati szándék, hogy a vállalkozások nyereségének és személyi béreknek az adó terheit úgy lehet csökkenteni, ha a fogyasztásra nagyobb adó terhet vetünk ki. Ez a politikai koncepció a hazai gyakorlatban a fogyasztási forgalomra kivetett adó általános 27 %-os mértékét (Áfa kulcsát) jelenti, amely legmagasabb az EU országok között.

A vállalkozásaink folyamatosan érvelnek az Áfa csökkentés érdekében, mert a magas Áfa rontja az értékesítési lehetőségeiket és ösztönzőleg hat a „feketegazdaságra”, amely az Áfa törvény megkerülésével magas extra jövedelemre tesz szert a „tisztességen” gazdálkodókkal szemben.

A magas Áfa élelmiszeripari termékeknél való csökkentése, bizonyította a hazai élelmiszeripari gazdálkodók versenyképességének a javulását és az illegális – olcsó, de rossz minőségű- import élelmiszerek behozatalának a csökkenését.

Érdemes feltennünk azt a kérdést, hogy a 27 %-os Áfa csökkenése többlet terhet (költségvetési bevétel kiesést) jelent-e, vagy a forgalom intenzív növelésével számolva még javíthatja is a nemzetgazdaságunk u.n. nettó költségvetési (bevétel-kiadás) pozícióját.

E kérdésfeltevés jogosságára válasz a 2014-2015 évben a BKIK Ingatlan Osztálya szervezésében megtartott Ingatlan kerekasztal szakmai ajánlása, amely a bérlakások építésénél megvizsgálta a 10 %-os és 5 %-os Áfa hatását. A kerekasztal tagja Társaság a Lakásépítésért Egyesület az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének számításait bemutatva bebizonyította az Áfa csökkentés költségvetési bevételi növekedésének a lehetőségét a Nemzetgazdasági Minisztériumnak.

idézve az ORIGO – GAZDASÁG rovatából
„Duplájára nőhet az új lakások száma

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta vizsgálják az áfacsökkentés megvalósításának részleteit. A Társaság a Lakásépítésért Egyesület és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint is, ha a kormány meglépi az áfacsökkentést, akkor rövidtávon 20 ezer új lakás épülhetne.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének számítása szerint tartósan kiszámítható feltételek, 3-4 százalékos kamatszint és 5-12 százalék közötti áfa mellett a következő 2-2,5 évben duplájára, évi 18-19 ezerre nőhetne az új építésű lakások száma - mondta Koji László, az ÉVOSZ elnöke az M1 aktuális csatornán.”

Az Ingatlan Kerekasztal résztvevőjeként modellértékű számításokkal bizonyítottuk, hogy 5 %-os Áfa kulcs mellett a bérleti díjak csökkenése nagymértékű keresletet generálna, amely ellensúlyozná a 12 %- os Áfa csökkentés költségvetési vonzatát. Ha figyelembe vesszük, hogy a javasolt 10 ezer bérlakást tartalmazó bérházakat építenénk, akkor ez a multiplikátor hatást is figyelembe véve 45 ezer munkahelyet teremtene a versenyágazatban, amely adóbevételei többszörösét tennék ki 12 % Áfa bevétel kiesésének.

Érdemes végig gondolnunk, hogy a különböző iparágakban a szórakoztató ipart és az idegenforgalmat kivéve, 5-10 % mértékű Áfa csökkenés milyen forgalomnövelést generálna és a kiesést kompenzálva mennyivel növelné a költségvetés bevételét. Nem beszélve arról, hogy az alacsonyabb Áfa a vállalkozásaink versenyképességét mennyivel javítaná, mennyivel növekedne a külkereskedelmi mérlegünk bevételi pozíciója.

Amennyiben Finanszírozás és tőkebefektetés témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.
Kovács János