Blog

Tőkebevonás - Tőke vs. hitel

Az alábbi blog témakörben a hitel és a tőkefinanszírozás közötti párhuzamokról és különbségekről beszélgetünk, ahol a pozitív és negatív tapasztalatok és tulajdonságok is a felszínre kerülhetnek Tőke vs. hitel témában jelen blog alatt várjuk a hozzászólásokat és kérdéseket, ahol szakmai tanácsadónk válaszol.
5. hozzászólás:

Tőkebevonás - Tőke vs. hitel

A működő tőkefinanszírozás a hitelhez képest hátrányos, mivel elveszíti a cég a teljes önállóságát. A működő tőke részarány nem lehet több mint 49 %, de ennek ellenére beleszól a cég irányításába és átveheti a vezetést. Amennyiben sikeressé tudja tenni a vállalkozást az osztalékként kivett eredmény jóval meghaladja a bankok betéti kamatát, ezért a befektető olyan céget keres, amely alacsony pénzügyi ráfordítással eredményessé tehető, mivel a veszteségesség megnöveli a befektető kockázatát. Az a kisvállalkozás aki befogad működő tőkét számolhat azzal hogy öt évig a nyeresége mintegy felét elviszi a befektető. Nagyon fontos ezért a kisvállalkozónak felmérni a befektetéssel járó előnyöket (pl új piac belépése, vevő kapcsolatok bővülése, gyártási önköltség csökkentése a technológia korszerűsítésével, stb.) Ha többet nyer, mint veszít akkor érdemes, ha a tőketársaság kitűnő referenciával, illetve kapcsolatokkal rendelkezik.
4. hozzászólás:

tőkefinanszírozás pontos leírása és magyarázata

Ennél a finanszírozási típusnál a kölcsönvett pénzért cserébe a kölcsönadó a vállalkozás egy részének tulajdonosa lesz. Ez attraktív megoldásnak tűnhet, mivel a pénzt nem kell visszafizetni. Főként a kockázati tőkések, és üzleti angyalok használják előszeretettel. Előnye, hogy nincs visszafizetési kényszer - amíg az üzlet profitot termel, a kölcsönt adó folyamatosan megkapja a részét. Ezen felül, a befektető jelenléte növeli a hitelképességet és a kapcsolati tőkét, hiszen a tulajdonostársnak is érdeke a sikeres üzletmenet. Hátrány lehet, hogy megszűnik az Ön autonómiája, a teljes ellenőrzés, hiszen a befektető is beleszólhat a döntéseibe. Ha egy bank, kockázati befektető vagy üzleti angyal azon töpreng, adjon-e kölcsönt önnek, az első között fogja megnézni a vállalkozás hitel/sajáttőke hányadosát. Nekik ez azért fontos, mert ez határozza meg, hogy kudarc esetén mennyi pénzt tudnak visszaszerezni a vállalkozásból. Ezen felül arra is választ ad, mennyire függ a vállalkozás külső forrásoktól.
3. hozzászólás:

Tőkefinanszírozás pontosítása

Nem egyértelmű számomra a tőkefinanszírozás mibenléte, vagyis definíció szerint nem tudom megfogalmazni. Kérném segítségét annak, aki ezzel tisztában van. köszönöm
2. hozzászólás:

A tőke előnyei a hitellel szemben

A hitelfelvétellel ellentétben a tőke nem igényel fedezetet, ilyen módon tehát likvid forrásként érkezik a vállalkozásba. Ráadásul a további hitelfinanszírozást nem gátolja, és nem szűkül a pályázati kezességvállalás vállalható mértéke sem. További előny, hogy a tőkejuttatás visszafizetése nem terheli a futamidő alatt a vállalat pénzáramlását. Amennyiben a társaság korábban igénybe vette már finanszírozó bank szolgáltatását, úgy az a bank is szívesebben lát egy tőkéstársat, mint egy újabb banki finanszírozót a társaságban, valamint pozitív fejleményként tekinti a vállalkozás tőkeszerkezetének megerősödését.
1. hozzászólás:

a tőke jobb?

Milyen előnyöket nyújt a tőke a hitellel szemben?
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]