Blog

Szerződések

A Kft-nek ellenőrzése volt, ahol a NAV kifogásolta, hogy nem minden megrendeléshez van írásbeli szerződésünk. Vannak olyan vállalkozók akikkel szóban megegyezünk, mert a megrendelés értéke 500 ezer forint alatt van, de megrendelést és teljesítés igazolást általában mindig írunk hozzá. Ügyvédhez is fordult cégünk, aki annyit nyilatkozott, hogy a szóbeli megegyezés is szerződésnek minősül, amit a hatóságnak el kell fogadnia, de ha írunk szerződést az a legjobb megoldás. Most minden kisebb-nagyobb ügylethez írjunk szerződést, nem az a fontos, hogy a cég működjön?
4. hozzászólás:

szerződések

A mi vállalkozásunk gyakorlata, ami bevált, hogy egy vagy több évre általános keretszerződést kötünk a vevővel, vagy a beszállítóval, és ezt követően az év során minden rendeléshez egy "aktualizáló" szerződést kötünk ami a konkrét rendelés számot, termék kódot és a határidőt ,valamint az árat tartalmazza,. Ezzel a vállalkozás is ki van biztosítva és a NAV-nak sincs ellenvetése. Az aktualizáló szerződéseket minden esetben a rendelések teljesítése előtt legalább internetes úton bekérjük.
3. hozzászólás:

Szerződések

Sajnos egyet kell értenem abban, hogy a legegyszerűbb egysablont (mintát) készíteni, akár még úgy is, hogy kinyomtatva csak pár adatot kell a kipontozott helyekre írni. Igaz ugyan, hogy a felek közötti szóbeli megállapodás is szerződésnek tekintendő, viszont ha bármilyen jogot vagy kötelezettséget ez alapján kell figyelembe venni, akkor az írás mégiscsak egyértelmű. Arról nem is beszélve, hogy a NAV-al elhitetni, hogy így vagy úgy állapodtunk meg... Egy ilyen forma szerződést pillanatok alatt ki lehet tölteni, és a NAV így már nem találhat kifogást ebben.
2. hozzászólás:

Jobb az írásba foglalás

Valóban megfelelően nyilatkozott az ügyvéd, a szóbeli megállapodás is érvényesnek minősül, hiszen a Ptk. megengedi a szóbeli szerződés létrejöttét is. Adójogi szempontból azonban nagyon hasznos a szerződés írásba foglalása, hiszen a tényállást az adóhatóság állapítja meg. A tényállás megállapításához pedig szükséges az ügyletet igazoló/alátámasztó írásbeli szerződés, számla, esetlegesen bizonylat. Tehát valóban az írásba foglalt szerződés a legjobb megoldás álláspontom szerint is.
1. hozzászólás:

Ne vitatkozz! :D

Inkább írj egy sablonszerződést..., ebben az országban élünk... :(
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]