Blog

Pénzügy - Lakástakarék-pénztár

Az LTP egy nagyon kedvező konstrukciója a magyar Bankredszernek, azonban a jogosultsági és a szerződésben foglalt feltételek és támogatási lehetőségek gyakorta nehezen átláthatóak. LTP-hez kapcsolódó témában jelen blog alatt várjuk a hozzászólásokat és kérdéseket, ahol szakmai tanácsadónk válaszol.
8. hozzászólás:

Pénzügy-Lakástakrék- pénztár

Nagyon érdemes LTP szerződést kötni, a megtakarítások évi 30 %-os, illetve max. 72 ezer Ft állami támogatása miatt. Jobb mint más országokban. Érdemes a családban a nagykorúakat is belevenni, mert ez többszörözi a támogatást. A hitelkamat sem rossz a jelzálog hitelekhez viszonyítva. Ügyelni kell az LTP lakáscélú felhasználásra, mert a NAV ellenőrizheti.
7. hozzászólás:

felhasználhatóság

Általánosságban lakáscélra, tehát olyan ingatlanhoz kapcsolódó vásárlásra, beruházásra, lakáshitelbe való betörlesztésbe, ami az alábbi listában szerepel. Az olyan beruházásokat nem támogatják a lakás-takarékpénztárak, ami mozdítható, "nem fix". Például mobil klíma vásárlására nem használható fel a lakástakarékban felgyűlt összeg, de beépített klímát már vehetünk belőle. Felhasználható/elfogadható lakáscél: Telekvásárlás Ház- és lakásépítés, -vásárlás, -csere Lakáskorszerűsítés, -bővítés, -átépítés Lakások, családi házak helyreállítása, felújítása Tanyai lakóingatlan vásárlása, építése, cseréje, felújítása Hitelintézettől felvett lakáshitelek kiváltása Munkáltatói, illetve települési önkormányzat által nyújtott lakáskölcsön kiváltása Szükséges, vagy a lakhatóság javítását célzó kommunális beruházások Bérleti, lakáshasználati jog vásárlása Nyugdíjasházban bérleti, lakáshasználati jog vásárlása Nem használható fel a támogatás: Üdülőövezeti ingatlan vásárlása, felújítása Haszonélvezeti jog megvásárlása Melléképület építése, felújítása
6. hozzászólás:

LTP felhasználás

Mire lehet felhasználni az LTP megtakarítást?
5. hozzászólás:

a maximum összeg megszerzése

A lakás-takarékpénztári megtakarítását kiegészítheti kedvező lakáskölcsönnel is. A megtakarítási és a kiutalási időszak után kaphatja kézhez a szerződéses összegett. Ezután a hitelének kamata nem változik, így minden hónapban azonos törlesztőrészletet kell majd fizetnie a futamidő teljes ideje alatt.
4. hozzászólás:

maximum összeg

Hogyan kaphatom meg a legtöbb pénzt?
3. hozzászólás:

LTP stabil tervek esetén

Ha már kiforrottabb elképzelései vannak valakinek és tudja, hogy mekkora összegre van szüksége a jövőben, akkor a kapott összeggel is lehet számolni. Így azokat a lakás-takarékpénztári megtakarításokat mutatja majd a rendszer, melyek elegendő pénzt nyújtanak számára.
2. hozzászólás:

ideális lakástakarék-pénztár

Ha még nincsenek konkrét tervei a lakásvásárlásra vonatkozólag, akkor lehetősége van a havi megtakarítás alapján kalkulálni. Válassza ki azt az összeget, amit félre tud tenni minden hónapban lakáscéljaidra. Az állami támogatás minden esetben 30 százalék, de maximum évi 72 ezer forint. Mivel ezt a támogatást csak az épp aktuális befizetései után kapja, érdemes akkor belekezdeni a megtakarításba, amikor már annyira közelinek érzi a lakásvásárlást, hogy a hozamok kiemelkedően magasak maradhatnak.
1. hozzászólás:

kérdés

Hogyan találhatom meg a számomra megfelelő LTP konstrukciót?
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]