Blog

Mi minősül nyugdíjcélú megtakarításnak?

Alapértelmezésben bármi lehet nyugdíjcélú megtakarítás, ahol pénzt gyűjtünk a nyugdíjunkra, de kiemelt szerep mégiscsak az önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ, és a nyugdíjbiztosítás hármast illeti meg. Ezeket az állam is kiemelten kezeli, hiszen 20%-os adókedvezmény formájában támogatja őket. Az önkéntes nyugdíjpénztár Ez volt az első államilag támogatott nyugdíj megtakarítás, amire jelenleg egy évben akár 150.000 forint adókedvezményt is igényelhetünk. Ez egy egyszerű konzervatív befektetés, mindössze csak általában 3 portfólióból kell kiválasztanunk egyet, és utána semmi dolgunk nincs vele, mindössze a díjakat kell fizetnünk. Jó ha tudod: Csak a saját befizetéseid után igényelhetsz adókedvezményt, ha a céged cafeteria keretein belül fizet neked, arra nem jár adókedvezmény. A nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) Kronológiailag a második nyugdíj megtakarítás a 2006 óta választható NYESZ számla, amire évente legfeljebb 100.000 forint adókedvezményt igényelhetsz, de ha 2020-ig nyugdíjba vonulsz, akkor 130.000 forintot. Ez egy olyan értékpapírszámla, aminél a számlanyitónak kell aktívan kereskednie, ha hozamot szeretne elérni. A befektetési guruknak tehát ideális megoldást jelent. A nyugdíjbiztosítás A legfiatalabb a 3 közül a nyugdíjbiztosítás, hiszen idén, azaz 2014.01.01-től lehet ezt választani nyugdíj megtakarításnak. A maximálisan igényelhető adókedvezmény mértéke 130.000 forint, amit éves 650.000 forint befizetésével érhetünk el, ez azonban lehet folyamatos, vagy eseti befizetés is. Mi magunk állítjuk össze a befektetési portfóliónkat, amit utána az alapkezelők kezelnek általában sikeresen. Mire kell figyelni?
4. hozzászólás:

Saját erőből

Nyugdíj? Miről beszélünk, amikor ma a nyugdjkasszába alig folyik be valami, hiszen az aktív foglalkoztatottak jelentős része minimálbéren van bejelentve, vagy nincs is bejelentve. Egyetértek azzal a véleménnyel, hogy a vállalkozónak jó előre gondoskodnia kell a saját "nyugdíjáról", akár önkéntes nyugdíjbiztosítóhoz, akár ingatlanba stb. történő befektetéssel, mert a befizetett járulékokból kapott nyugdíj nem sokat ér 20-30 év múlva.
3. hozzászólás:

Nyugdíj célú megtakarítás

A kérdés felvetése nagyon aktuális, de erős kétségeket támaszt a rendkívül gyorsan, sűrűn, átgondolatlanul, sőt akár visszamenőlegesen is változó jogi szabályozások miatt. Mire valaki eléri a nyugdíj korhatárt a jelenlegi agresszív adópolitika miatt már veszít az előnyéből a megtakarító. Ezzel szemben az olyan "járulék", mint az ingatlan befektetés, a külföldi nyugdíj, vagy vállalkozás bérbeadása nagyobb biztonságot jelenthet! B.A.
2. hozzászólás:

Érdemes takarékoskodni

A hazai nyugdíjrendszerünk kirovó - kiosztó rendszerű. Ez azt jelenti, hogy a demográfiai beszűkülés miatt, egyre kevesebb aktív (adózó) tud a nyugdíjalaphoz hozzájárulni, ezért a fiatal generáció számára rendkívül fontossá vált a NYESZ és az Önkéntes nyugdíjbiztosítás és a folyamatos munkavégzés során elérhető nyugdíjbiztosításra. A mai síkeres vállalkozó aki eléri a nyugdíjkorhatárt, amennyiben nem kíván drasztikusan változtatni a megszokott életszínvonalán csak mintegy tízmilliós nagyságrendű megtakarítása esetén képes azt fenntartani. Az átlagéletkor növekedése társadalmi jelenség minden országban, ezért a csökkenő bevételek nagyobb arányú elosztása miatt a várható nyugdíj is csökken. Érdemes a NYESZ, és az Önkéntes Nyugdíjpénztár szolgáltatásait igénybe venni.
1. hozzászólás:

Nyugdíj?!

Vállalkozó vagyok, dolgozok látástól vakulásig, hogy be tudjam fizetni az adómat... Eszembe nem jut még a nyugdíj...
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]