Blog

Kerítésépítés a határon egyszerűsített munkaviszony alatt?

Egy vállalkozás egyszerűsített munkaviszonyt létesített egy foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő munkavállalóval a maximálisan 15 munkanapra, egy hónapra. Ez alatt az idő alatt a munkavállaló idézést kapott a Munkaügyi Hivataltó közmunkára, akik a határra kerítés építésre kötelezték. Mi a teendő , ha kiküldetésben volt még is megszüntették a támogatását? Ez jogszerű? Ha elfogadja vajon a munkáltató kérhet kártérítést valakitől?
4. hozzászólás:

Igazolás

A munkáltatónál be volt jelentve akár egyszerűsített foglalkoztatás keretében, a Munkaügyi Hivatalnak el kell fogadnia a munkáltatói igazolást és a NAV bejelentést.
3. hozzászólás:

Bürokrácia útvesztői

A bürokrácia lehet hatékony a termelésben, gondoljunk a gépkocsi gyártásra. Sajnos lehet útvesztő is, mivel a kerítésépítés tudomásom szerint még a közmunkásokkal is önkéntesség elvén működik. Ha a munkavállaló ezt vállalta, akkor a támogatás megvonása helyett, a feszített és nehéz fizikai munka többletdíjazásáról kellene beszélni. Ha többlet jóval meghaladja az eddigi támogatás mértékét, akkor elképzelhető a támogatás helyettesítése magasabb pótlékkal. Tudomásom szerint erre nem készült törvény, ezért a jóindulatúan kellene kezelni ennek a joghézagnak az áthidalását. KJ
2. hozzászólás:

Mindent írásban!

Ez egy olyan egyedi eset, amelyre semmilyen korábbi gyakorlat nincs (hiszen a kerítésépítés is csak pár hónapos "sztori"), ezért szerintem írásban kell a Kormányhivataloz és a NAV-hoz fordulni. Szépen le kell írni a történetet, és feltenni a kérdéseket a támogatás megszüntetésének okáról, és arról, milyen lehetőségei vannak a vállalkozásnak, hogy a kieső munkaidőt, munkaerőt pótolni tudja. A NAV-hoz azért kell írni, mert ha a munkavállaló bejelentése a teljes 15 napra szólt, akkor értelemszerűen nem fog egyezni a bejelentés és a foglalkoztatás időpontja. Jobb megelőzni a bajt, inkább menjen elébe a dolgoknak a vállalkozás. Írásban azért célszerű felvetni a problémát, mert arra mindenképpen választ kell kapnia, és remélhetőel mindenre választ fog kapni, plusz azt bármikor elő lehet venni, ha szükség van rá a későbbiekben a helyzetből adódó következmények miatt.
1. hozzászólás:

Ismerjük...

Nocsak, az állami rendszerek szálai összekuszálódtak?! Kérjen kártérítést, aztán majd beindul az "állami úthenger"... :) A viccet félretéve, fogalmam sincs, mit lehetne ilyenkor tenni, mindenesetre elkeserítő ez a történet...
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]