VTSZ, SZJ vagy TESZOR?

A NAV állásfoglalása szerint általánosságban elmondható, hogy nem kell szerepeltetni a bizonylaton a nyújtott szolgáltatás statisztikai besorolási számát, vagy az értékesített termék vámtarifaszámát. A számla kibocsátója, azonban saját döntése alapján továbbra is szerepeltetheti ezeket az azonosítókat a számlán.
Az Áfa törvény a számlakibocsátó lehetőségének említi a számla tárgyának segítő nomenklatúrák szerinti megnevezését ez termék esetében vtsz, azaz vámtarifaszám, szolgáltatás esetében szj, azaz KSH szerinti szolgáltatási jegyzék szám. Ugyanakkor tudni kell, hogy a vtsz és szj már megszűnt, ezek hatályon kívül lettek helyezve, azonban a számla kötelező adattartalmára vonatkozó jogszabály még erre hivatkozik. Bizonyos speciális jogszabályok a teáor feltüntetését írhatják elő.
 
Azaz vtsz (vámtarifaszám), illetve szj (szolgáltatási jegyzék szám) számokat a számlákon már nem kell feltüntetni, de a teszor (tevékenységek és szolgáltatások országos jegyzéke) számokat sem kötelező. A Belföldi Termékosztályozást és a Szolgáltatások Jegyzékét felváltotta közösségi szinten egységesített Termékek és Szolgáltatások Osztályozási Rendszere (TESZOR).

Az SZJ hatályon kívül helyezésének azonban az áfatörvény által hivatkozott SZJ számok tekintetében nincs jelentősége.

Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/ado-penzugy/szamla-kotelezo-a-vamtarifa-vtsz-szj-vagy-teszor-szam

Bővebb információ: http://www.nav.gov.hu/nav/inf_fuz

Amennyiben adó témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

 
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]