Vállalkozására KATA-t választana? Mi ennek a módja?

A bejelentés módja

A tevékenységüket év közben kezdők esetében az adóalanyiság választásával kapcsolatos nyilatkozat adatai elektronikus úton – a járási, fővárosi kerületi hivatalok okmányirodai és a cégbírósági nyilvántartásba vételi kérelemmel egyidejűleg – az ún. egyablakos rendszeren keresztül érkeznek meg az állami adóhatósághoz, azaz nem kell a vállalkozás/cégalapításon kívül intézniük a bejelentést, köszönhetően az egyablakos rendszernek (ld.: Szakmai tájékoztatók – Adó -szeptember 10-11.)
A közvetlenül az állami adóhatósághoz bejelentkező az egyéni vállalkozói nyilvántartásban nem szereplő, de annak minősülő egyéni vállalkozók pl.: közjegyző, ügyvéd, állatorvos, önálló bírósági végrehajtó a T101 jelű adatlapot használhatják, a T101E bejelentő lapot a már működő és az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozók nyújtják be, míg a már működő Kkt., Bt., egyéni cég a T201T jelű adatlap útján jelentkezhet be.
 
A bejelentésre vonatkozó nyilatkozat visszavonása

A már működő adózó nyilatkozatát visszavonhatja az adóalanyiság kezdete előtt (bejelentést követő hó első napjáig).

Amennyiben az adóalanyiság ideje alatt szerez tudomást arról, hogy nem választhatta volna a KATA-t, akkor az adóhatóságtól kell kérnie az adóalanyiság megszüntetését. Az adóhatóság határozattal törli az adóalanyok közül.
 
Fontos, hogy ha adózó a bejelentkezéskor nem volt jogosult az adóalanyiság választására, akkor adóalanyisága nem valósulhatott meg, így nem is szűnhetett meg, mivel nem vált kisadózóvá. Azaz nem vonatkozik rá az újra választási feltételként megjelölt 24 hónapos tilalom sem.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]