PDF letöltés

Útmutató a K+F tevékenységek adókedvezményeihez

A kutatás-fejlesztést végzőknek és az ilyen jellegű pályázatok elbírálóinak is útmutatást ad az a „Fehér könyv”, amelyet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) készített az eljárások megkönnyítése érdekében.

Örömteli tény, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a K+F minősítést kérő vállalkozások száma, éppen ezért is fontos, hogy a cégek olyan támogatást kapjanak, amivel a jövőben már a projekt megkezdése előtt pontosan látják a minősítéshez szükséges elvárásokat.

Az SZTNH már kilenc éve látja el a K+F tevékenységek minősítését. A tavalyi első negyedévben 70 százalékkal több volt a benyújtott K+F-fel kapcsolatos igények száma 2019-hez képest, 2021 első negyedévében 2019-hez viszonyítva már 2,5-szeres növekedés figyelhető meg.

Miért jó ha van a minősítésünk

Magyarországon az elmúlt években ugrásszerűen nőtt azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek a kutatás-fejlesztés és innováció területén dolgoznak. Az ilyen jellegű kutatómunkát teszi még hatékonyabbá, ha a vállalkozások a projektekre akár már a munka megkezdése előtt minősítést kérnek, ezzel ugyanis nemcsak adókedvezményhez juthatnak, de pályázati forrást is könnyebben szerezhetnek.

A kutatás-fejlesztésről szóló minősítés nemcsak a projektről ad hivatalos igazolást, hanem az ezzel a dokumentummal megszerezhető kedvezmények és pályázati források akár több tízmillió forintot is jelenthetnek a vállalkozások számára. Emellett az évekkel későbbi ellenőrzések során igazolják, hogy a projekt valóban kutatás-fejlesztés volt.

A minősítéssel jelentős adókedvezmények igénybevételére is lehetőség van: a szociális hozzájárulás esetében a cégek akár minden tizedik munkavállaló bérét megtakaríthatják. A társasági adónál 10 millió forintonként 1 milliót vagy 100 millió forintonként 10 milliót spórolhatnak meg a fejlesztésekkel foglalkozó cégek.

Hasznos gyakorlati segítség

A hivatal K+F minősítéseket végző szervezeti egysége a mindennapi gyakorlat alapján készítette el a pályázóknak szóló Fehér könyvet, amelynek segítségével a pályázók és az elbírálók tisztán láthatják a pozitív elbíráláshoz szükséges feltételeket.
A hivatal honlapján közzétett Fehér könyv a kutatás-fejlesztés fázisairól és feltételeiről részletes, közérthető formában ad útmutatást és példákkal segíti a pályázókat a projekt tervezésétől egészen a megvalósításig, így kiküszöbölhetőek a minősítés során felmerülő hiányosságok. Emellett a könyv az elbírálóknak és döntéshozóknak is segít az egységes irányelvek alapján történő projektértékelésben.

A hivatal folyamatosan törekszik szolgáltatásai digitális elérésére. Áprilistól a K+F minősítés területén is bővült az online benyújtható igénylések száma, így már K+F szakértői véleményt is kérhetnek az ügyfelek a hivatal elektronikus ügyintézési felületén. Az erre a célra létrehozott űrlap használatával az ügyfelek hivatalos azonosítás segítségével, információbiztonság szempontjából is védett csatornán keresztül benyújthatják szakértői vélemény kérelmüket. A hivatal ezzel a lépéssel segíti, hogy minél többen igénybe vehessék a K+F minősítési rendszert, amelynek célja, hogy ösztönözze a hazai innovációt, elősegítse a hazai GDP növekedését, egyúttal jogbiztonságot teremtsen a piacon.