PDF letöltés

További adókönnyítéseket javasol a versenyképességi tanács

A turizmus és vendéglátás újraindítását segítve a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedésének meghosszabbítását, adókönnyítéseket, kedvezményeket tartalmazó konkrét javaslatcsomagot készített elő a kormány számára hétfői ülésén a Nemzeti Versenyképességi Tanács.

Miután Magyarország átoltottsága kiemelkedő Európában és ezzel lehetőség nyílik a gazdaság lassú újraindítására, így a támogató intézkedések megtárgyalására is sor kerülhetett.

A tanács javaslatai szerint a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedésének meghosszabbítása 10 milliárd forintot hagyhat a cégeknél. Javaslatot tettek a Szép-kártya juttatás munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) mentességének meghosszabbítására, ami szintén 10 milliárdot hagyhat a cégeknél, valamint javasolják még a reprezentáció és üzleti ajándék szochójának év végéig tartó felfüggesztését, amely körülbelül 15-20 milliárd forintos segítséget jelenthet majd a vállalkozói szektornak.

Második javasolt intézkedéskörben a nehéz helyzetben lévő vállalkozásokat több tízmilliárd forinttal segítő intézkedések szerepelnek. Fizetési kedvezményekre tesznek javaslatot az adófizetésben, mint például a pótlékmentes fizetési halasztás. Javasolják a kis és középvállalkozások gyorsabb áfa-visszatérítésének fenntartását az év végéig, ahogyan a negatív adóalappal rendelkező energiaellátók jövedelemadó-alapjának csökkentésére is javaslatot tesznek.

Fontos eleme a javaslatcsomagnak a kormány céljával összhangban az, hogy amennyi munkahelyet a vírus elvett, annyit hozzanak létre. Ennek érdekében a szocho-kedvezmény a jelenlegi hat hónap helyett már három hónap munkanélküliség után is igényelhető lenne, ami 30 milliárd forintot hagyhat a vállalkozói szektorban.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács tagjai a kormánnyal együtt úgy vélik, hogy amennyiben az átoltottság mértéke továbbra is ilyen sikeresen emelkedik, a válság alatt felpörgetett beruházásoknak köszönhetően az év második negyedévében már kétszámjegyű lehet a magyar gazdaság növekedése.