PDF letöltés

Tovább élhet a hitelmoratórium

Hamarosan dönthet a kormány a hitelek törlesztési moratóriumának esetleges meghosszabbításáról. Friss, 1000 főt megkérdező reprezentatív közvélemény-kutatási adatokból az derül ki, hogy ha lesz hosszabbítás, akkor a hitellel rendelkezők nagyjából harmada döntene úgy, hogy jövőre sem törleszti a kölcsönt.

Az idén március 19-től életbe lépett törlesztési moratórium az év végéig felfüggesztette a hitellel rendelkezők törlesztő részleteinek beszedését. Persze a hitelek nem törlődnek, jövőre folytatni kell a törlesztésüket, a törlesztő részletek nagysága változatlan marad, de a futamidő meghosszabbodik. További kedvezményként a moratóriumban részt vevők azt is megkapták, hogy az idén elmaradt részletek nem tőkésednek, vagyis ezeket nem kamatos kamattal kell majd később visszafizetni.

A moratórium a nehéz helyzetben lévő adósoknak, vagy akik éppen a koronavírus-helyzet miatt vesztették el bevételüket komoly segítség volt. Azoknak viszont, akik továbbra is tudták fizetni a törlesztő részleteket, nyilatkoztak arról, hogy kilépnek a hatálya alól. A bankok is arról számoltak be, hogy a lakossági és vállalati ügyfelek nagyobb aránya döntött a további részletfizetés mellett.

Változatos képet mutat a fizetési hajlandóság

A kutatásból kiderült, a két nem közül a nők azok, akik inkább fizetik a hitelüket, és a hitellel rendelkezők háromnegyede döntött úgy, hogy kilép a moratóriumból. A férfiak felének nincs hitele, 31 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy kilépett a moratóriumból.

A korosztályos bontást elemezve egyértelműen az idősebbek azok, akik eddig sem akartak, és a továbbiakban sem kérnék a halasztást. A felmérés alapján a legtöbb hitellel a középkorúak rendelkeznek, 54 százalékuknak van banki tartozása, a 40 év alattiak körében csupán 49 százalékos ez az arány, a 60 év fölöttieknél pedig mindössze 41 százalék.

A moratóriumból a 40 év alatti hitellel rendelkezők több mint kétharmada lépett ki véglegesen, a 40-59 éveseknél ez az arány csak 63 százalékos volt, a 60 év fölöttieknél pedig 32 százalék, vagyis a hitellel rendelkezők 78 százaléka nem kért, és várhatóan nem is fogja kérni. Miközben a fiatalabb és a középkorú korosztály törlesztő tagjai közül többen is fontolgatják az ismételt belépést.

A lakosság iskolázottsága szerint értékelve az adatokat, az iskolázottabb réteget nem sikerült az MNB számításokkal meggyőzni a moratórium hosszú távú előnyeiről. Az alapfokú végzettségű hitellel rendelkezők pontosan kétharmada lépett ki a moratóriumból úgy, hogy nem is tervezi az újbóli belépést, a középfokú végzettségűeknél ez az arány már 70 százalékos, míg a felsőfokú végzettségűeknél megközelítette a 74 százalékot. A felsőfokú végzettségűek körében tervezik a legkevesebben azt, hogy jövőre belépnek a moratóriumba. A háttérben az is állhat, hogy miközben az alapfokú végzettséget igénylő szakmák egy részét súlyosabban érintette a járvány, az irodákban dolgozók távmunkában el tudták látni továbbra is a feladataikat.

A települések méretét illetően azt lehet megállapítani, hogy miközben a városok lakóinak nagyjából a fele rendelkezik hitellel, a falvakban ez az arány a 40 százalékot sem éri el. A községekben élő hitelszerződéssel rendelkezők több mint háromnegyede fizeti tovább a kölcsönt, a városokban ez az arány kétharmad körül van, Budapesten a legmagasabb, és a megyeszékhelyeken valamivel alacsonyabb.

Úgy tűnik azonban, hogy a falusi lakosság, bár most még szorgalmasan törleszt, a jövőben nehézségekkel számol, közülük nyilatkoztak ugyanis a legtöbben úgy, hogy jövőre belépnének a moratóriumba. Bár most a hitellel rendelkező falusiak csupán tizede élt a lehetőséggel, jövőre az arányuk 23 százalékra emelkedhet.

Folytatódhat a moratórium

Megérkezett azonban a koronavírus második hulláma Magyarországra, a Kormány pedig a bankokkal közösen fontolóra vette, hogy folytatni kellene december 31. után is a moratóriumot, ha nem áll helyre a gazdaság. A konkrétumokról még nincs hír, elképzelhető, hogy a bankok saját hatáskörben dönthetik majd el, mely ügyfeleiknél függesztik fel januártól a törlesztést. Lehetséges, hogy emiatt a hosszabbítás nem is automatikus lesz, hanem kérvényezni kell majd.

Jelenleg is beléphet bárki a moratóriumba újból, akinek március 18. előtt hitele volt, de a moratóriumból azóta kilépett. Nekik nem kell mást tenniük, mint egyszerűen nem törlesztik tovább a hitelüket. Akkor kell csak szólniuk a bankjuknak, ha a számlájukról automatikusan vonták a részleteket, hogy ezt a következő hónaptól már ne tegyék meg. A felmérés szerint viszont azok, akik már egyszer kiléptek, ritkán akarnak visszalépni a moratóriumba.

Jelenleg a lakosság 48 százaléka rendelkezik valamilyen kölcsönnel, és a moratóriummal élők 12 százaléka nyilatkozott arról, hogy amennyiben lehetősége lenne rá, jövőre is maradna. Emellett a a lakosság 3 százaléka fontolgatja, hogy az idén ugyan még törleszt, jövőre viszont élne a halasztás lehetőségével. Ők nyilván azok, akik azt remélték, a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés kisebb lesz, vagy a hatása rövidebb ideig tart majd.