Tanulj fiam! De minek?

Hitelét veszti az eddig sokszor ismételt séma, hogy tanulj fiam és jobban boldogulsz! A jelenlegi helyzet ugyanis azt mutatja, hogy az építőipar felpörgésével együtt egy jó építőipari szakember bére egy diplomás informatikus fizetésével vetekszik.

A támogatott lakásvásárlások és lakásfelújítások következtében ma már többe kerül a szakember, mint az anyag, az árakban már a munkadíj a meghatározó. A munkaerőhiány miatt is drágul a felújítás, az építkezés, mert ha kevés a szakember, emelkednek a bérek. A közelmúltban volt olyan év is, amikor a bérnövekedés elérte a 100 százalékot. Ráadásul az anyagárak is kúsznak felfelé, amit a Gazdasági versenyhivatal is tehetetlenül szemlél. Mindezek következtében már az idén, de egy-két év múlva biztosan lényegesen többe kerül majd a felújítás és az építkezés.

Jellemzően anyagárban dolgoznak a szakemberek, de jelenleg a tendencia 120 százalékban határozza meg a munkadíjat, az anyagárhoz képest. Ez minimum húsz százalék drágulást jelent és ehhez jön még az építőanyag árak szárnyalása.

Mennyit kér egy kőműves főállásban?

Idén havi nettó 600 ezer alatt már nem megy el dolgozni. Az építőipart mind a költségeivel, mind kapacitásában a szakemberek rendelkezésre állása határozza meg a leginkább. Sajnos ehhez hozzájárult az is, hogy rendkívül kevés szakember kerül ki az iskolapadból és azok egy része nem is helyezkedik el a szakmájában.

Szerencsére ma már a cégek is támogatják a szakemberek képzését az iskolákkal együttműködve.

Mennyit keres egy mesterszakon végzett diplomás pályakezdő?

A mesterszakot végzettek fizetési rangsorát az informatika vezeti (havonta nagyjából bruttó 650 ezer forinttal), ezt az államtudományi (körülbelül bruttó 530 ezer forint) és a műszaki terület (körülbelül bruttó 500 ezer forint) követi. Az orvos- és egészségtudomány területen több mint 400 ezer forintos bruttó átlagbérrel lehet kalkulálni, míg a legkisebb fizetést a pedagógusok viszik haza, a mesterdiplomájuk nagyjából bruttó 280 ezer forintot ér, de a sporttudományi képzéseken diplomázók is hasonló összeggel számolhatnak.

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]