Szocho kedvezmény - kisgyermekes munkavállalók (1)

Összefoglaló a Szocho kedvezményekről ld.: 2015.06.24.
 

Kedvezmény megnevezése

Kedvezmény mértéke

Igénybevétel feltétele

Időtartam

GYED, GYES, gyereknevelési támogatás folyósítása alatt, vagy azt követően foglalkoztatott munkavállaló

A bruttó munkabér, maximum 100.000 forint 27%-a

a kedvezményt a kifizető az anyasági ellátások folyósításának megszüntetését követő hónaptól számított 45. hónap végéig, de legfeljebb 3 évig veheti igénybe.

első 2 évben

A bruttó munkabér, maximum 100.000 forint 14,5%-a

3. év során

 
Szakképzési hozzájárulási kedvezménnyel is jár? Igen. A kedvezmény a foglalkoztatás első 2 évében, a munkavállaló bruttó bére, de legfeljebb 100.000Ft.

A gyedben, gyesben, gyetben részesülő vagy folyósítását követően elhelyezkedő munkavállalók utáni kedvezmény szabályai módosultak 2015-ben is.

A korábbi szabályozás szerint a gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély vagy gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt vagy folyósításának megszűnését követően a foglalkoztatott személy után a szociális hozzájárulási adóból kedvezmény jár, melynek összege a (bruttó) munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 27 százaléka a foglalkoztatás első két évében, 14,5 százaléka a foglalkoztatás harmadik évében.

A fenti kedvezmény továbbra is hatályban marad, de emellett kibővül egy újabb kedvezménnyel is: a kedvezmény mértéke a (bruttó) munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 27 százaléka a foglalkoztatás első három évében és 14,5 százaléka a foglalkoztatás negyedik és ötödik évében, amennyiben a foglalkoztatott

a) három gyermekre tekintettel családi pótlékra szülőként jogosult és gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozási segélyben részesült vagy részesül, vagy
b) gyermeknevelési támogatásban részesült vagy részesül.


Amennyiben adó témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]