Szocho kedvezmény - A tartósan álláskereső személyek után (2)

A kedvezmény egyenlő (mértéke részletesen: 2015.07.06) a munkavállalót az adómegállapítási időszakra megillető, az adó alapjának megállapításánál figyelembe vett bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 27 százalékával a foglalkoztatás első két évében, 14,5 százalékával a foglalkoztatás harmadik évében.
Figyelem! A kedvezményt a munkáltató a feltételek fennállását igazoló, az állami foglalkoztatási szerv által, az álláskereső személy kérelmére kiállított igazolás birtokában érvényesítheti.

Ki számít tartósan álláskeresőnek?

Tartósan álláskereső az, akit az állami foglalkoztatási szerv a kedvezményezett foglalkoztatást megelőző 275 napon belül legalább 183 napig álláskeresőként nyilvántartott. A 275 nap és a 183 nap számítása során a közfoglalkoztatásban történő részvétel időtartamát figyelmen kívül kell hagyni.
Röviden, aki a foglalkoztatási szervek így tartanak nyílván és azokat tartják így nyilván akik 6 hónapja álláskeresők (régi nevén: munkanélküliek).

Igazolása a feltételnek?

A kedvezményt a munkáltató a feltételek fennállását igazoló, az állami foglalkoztatási szerv által, az álláskereső személy kérelmére kiállított igazolás birtokában érvényesítheti.
Azaz ilyen igazolással a munkavállalónak rendelkeznie kell, ha van akkor a feltételek fennállnak, azt vizsgálni nem kell, a kedvezmény érvényesíthető.

Meddig tart, melyik hónapban kezdődik és ér véget?

Nincs részhónap, az egész kedvezmény jár a foglalkoztatás kezdő hónapjában és végén is. A kedvezmény azon egész hónap tekintetében is megilleti a kifizetőt, amelyben a kedvezményezett foglalkoztatás első két éve, illetve harmadik éve véget ér.


Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/ado-penzugy/szocho-kedvezmeny-a-tartosan-allaskereso-szemelyek-utan-1

Amennyiben adó témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]