Szocho - A 25 év alatti és az 55 év feletti (1)

Összefoglaló a Szocho kedvezményekről ld.: 2015.06.24.
2. 25 év alatt, 55 év felett
3. GYED, GYES, GYET
4. Tartósan álláskeresőnek
5. Pályakezdőnek
6. Kutató-fejlesztő, doktori képzésben résztvevő hallgatónak
7. Szabad vállalkozási zónában működőknek
8. Egyéb különleges kategóriák
 
25 év alatti, illetve 55 év feletti munkavállalók után továbbra is érvényesíthető adókedvezmény. A részkedvezmény egyenlő a munkavállalót az adómegállapítási időszakra (ált.: egy munkahónap) megillető, az adó alapjának megállapításánál figyelembe vett bruttó munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 14,5 százalékával.
 
A huszonöt év alatti és az ötvenöt év feletti foglalkoztatott munkavállaló után érvényesíthető adókedvezmény:
  • A huszonöt év alatti vagy ötvenöt év feletti természetes személy után, az őt munkaviszonyban foglalkoztató adókedvezményt vehet igénybe, attól függően: A). pályakezdő is a munkavállaló B). csak a kor alapján tartozik a csoportba
 
A) Pályakezdő

A legfeljebb 180 nap – biztosítási kötelezettséggel járó (= pályakezdő) – munkaviszonnyal rendelkező, huszonöt év alatti, pályakezdő munkavállaló esetében a kedvezmény egyenlő a foglalkoztatott természetes személyt (munkavállalót) az adómegállapítási időszakra megillető, az adó alapjának megállapításánál figyelembe vett, a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett (bruttó) munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 27 százalékával a foglalkoztatás első két évében.

Pályakezdő esetén a kedvezmény érvényesítéséhez szükséges, hogy a munkavállaló az állami adóhatóság által kiállított, 15 napnál nem régebbi igazolással (egy alkalommal) a munkáltató részére igazolja, hogy legfeljebb 180 nap biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal rendelkezik.
 
B) Nem  pályakezdő
  
A nem pályakezdő huszonöt év alatti, valamint az ötvenöt év feletti munkavállaló esetén a kedvezmény egyenlő a foglalkoztatott természetes személyt (munkavállalót) az adómegállapítási időszakra megillető, az adó alapjának megállapításánál figyelembe vett, a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett (bruttó) munkabér, de legfeljebb 100 ezer forint 14,5 százalékával.Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/ado-penzugy/szocho-kedvezmeny-szakkepzettseget-nem-igenylo-munkakor

Amennyiben adó témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]