PDF letöltés

Szigorúbb adóellenőrzéseket várnak a cégvezetők

A koronavírus-járvány költségvetésre nehezedő nyomása miatt keményebb adóellenőrzésekre számítanak a vállalkozások vezetői. Az EY hatvan országban 1265 adó- és pénzügyi vezető bevonásával végzett globális felmérése szerint a megkérdezettek 53 százaléka a következő három évben tovább szigorodnak majd az adóellenőrzések.

A kutatásban megkérdezett vezetők szerint az elmúlt évek technológiai fejlesztéseinek köszönhetően a hatóságok sokszor jobban ismerik a társaság adóügyeit, mint ők maguk. A várakozások szerint az adóhatóságok erélyesebb fellépéssel próbálják majd enyhíteni a koronavírus-járvány miatt a költségvetésre nehezedő nyomást. Ennek megfelelően, a pénzügyi vezetők kétharmada (66 százalék) szerint egyre fontosabbá válik az adókockázatok kezelése.

Az idei évben ismét a kapcsolt vállalkozásokat érintő transzferárazást tartják a legnagyobb rizikófaktornak az adózás területén a megkérdezettek világszerte. Emellett 28 százalékuk szerint erősödni fog azoknak a támogatásoknak a vizsgálata is, amelyek az egészségügyi vészhelyzet okozta károk enyhítésére szolgálnak.

Felkészülten kell várni az adóellenőrzéseket

Magyarországon, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési terve szerint az idén az adókijátszásra specializálódott társaságok kiszűrésére, az építőiparra és az e-kereskedelmi szektorra fog kiemelt figyelmet fordítani. Emellett előtérbe kerül a határon átnyúló ügyletek ellenőrzése is. A nemzetközi információcsere keretében megosztott információk döntő része transzferárazási kérdésekhez kapcsolódik, így a felmérés eredményét a hazai adóellenőrzési prioritások is alátámasztják. Tehát a vállalatoknak felkészülten, előre átgondolva kell várniuk az ellenőrzéseket. Érdemes küldő tanácsadók segítségét is bevonni, ezzel csökkentve az adókockázatot.

A válaszadók szerint sok hatóság annyira fejlett digitálisan, hogy többet tudnak a társaság adóügyeiről, mint maguk a cégek. Háromnegyedük szerint az elmúlt három év reformjai növelték az általános kockázati szintet, és hasonló arányban (74 százalék) érzik úgy, hogy a hivatalok digitalizációja – az adatelemzés, valamint a határokon átnyúló információmegosztás előrehaladása – a vállalatok fokozott ellenőrzéséhez vezetett.