Számlázó programmal szembeni követelmények – mire figyeljünk (2)

Számlázó programok használata a 23/2014 (VI.30) NGM rendelet alapján- fontos tudnivalók 2. rész (1. rész)
A számlázó program értékesítésekor, rendelkezésre bocsátásakor az értékesítő, rendelkezésre bocsátó köteles a vevő, felhasználó részére átadni vagy egyéb módon rendelkezésére bocsátani:
  • a számlázó program fejlesztője által készített, magyar nyelvű felhasználói dokumentációt,
  • valamint tájékoztatnia kell a vevőt, felhasználót a számlázó program nevéről és azonosítójáról.
 A szükséges dokumentációk általában – ingyenes változat esetén is - elérhetők számlázó programok honlapjain, a program neve és azonosítója a regisztrációs lapon illetve a szoftverekben is szerepel pl.: Súgó Névjegy menüpont alatt, illetve a főképernyőn is.
 
A dokumentációnak tartalmaznia kell a számlázó program működésére, használatára vonatkozó részletes leírást és a számlázó program valamennyi funkciójának ismertetését. A számlázó program kizárólag a dokumentációban szereplő funkciókat hajthatja végre.
 
Azaz nem lehet olyan funkciógomb a programban, aminek nincs leírása – ez a fejlesztő feladata.
 
A számlázó program funkcióinak módosítása esetén az értékesítő, rendelkezésre bocsátó köteles gondoskodni arról, hogy a vevő, felhasználó rendelkezésére álljon a dokumentáció funkciómódosítást leíró kiegészítése, módosítása.
 
A számlázó programot használó adóalany a dokumentációt, valamint annak szerinti valamennyi kiegészítését, módosítását az ezen számlázó programmal kibocsátott számlában áthárított adó megállapításához való jog elévüléséig köteles megőrizni. Az adóalany ezen megőrzési kötelezettségének elektronikusan is eleget tehet.
 
Felhasználói feladat a dokumentáció letöltése és megőrzése! A Felhasználó feladata a bejelentés is.

Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/ado-penzugy/szamlazo-programmal-szembeni-kovetelmenyek-mire-figyeljunk-1

Amennyiben adó témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]