Számlázó program - Bejelentés módja

A számlázó programok bejelentésével kapcsolatos 23/2014-es NGM rendelet előírja milyen adatokat kell bejelenteni
A bejelentésnek mindig a bejelentési kötelezettséget keletkeztető esemény (használatba vétel vagy használatból történő kivonás) időpontjában érvényes adatokat kell tartalmaznia. Továbbá, fontos, hogy használatból történő kivonás bejelentése esetében a korábban már bejelentett számlázó program akkori, a bejelentés szerinti adatainak megfelelő adatokat kell megadni, annak érdekében, hogy a használatból történő kivonáskor megadott adatok összekapcsolhatóak legyenek a használat megkezdésekor bejelentett adatokkal.
 
Milyen nyomtatványon kell a bejelentést megtenni?

A bejelentésre a SZAMLAZO nyomtatvány szolgál, amelynek kitöltési útmutatóját az adóhatóság már közzé is tette a honlapján. Felhívjuk a figyelmet, ez a 2. verzió, mert a korábbi tervezet rögtön javításra szorult. A 2. verzió már lehetővé teszi a fejlesztő illetve értékesítő/rendelkezésre bocsátó esetében külföldi adóalany illetve adószám megadását is.
 
A számlázó program bejelentése csak és kizárólag a NAV által fejlesztett Általános Nyomtatvány Kitöltő (továbbiakban: ÁNYK) program használatával történhet. Az ÁNYK programmal kell megnyitni és kitölteni a SZAMLAZO nevű nyomtatványt. Ezt követően a kitöltött nyomtatvány elektronikusan beküldhető az ÁNYK program segítségével vagy a már kitöltött és leellenőrzött nyomtatvány kinyomtatható és postai úton is eljuttatható a NAV részére.
 
Abban az esetben, ha vállalkozása könyvelését könyvelő végzi, úgy a számlázó program bejelentésében kérheti könyvelője segítségét. Mivel a könyvelők rendszeresen használják az ÁNYK programot a munkájuk során, így náluk ez az alkalmazás már eleve telepítve van és ismerik is a használatát.

Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/ado-penzugy/szamlazo-program-milyen-adatokat-kell-bejelenteni

Amennyiben adó témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]