Számlázó program- bejelentés kire vonatkozik?

A bejelentési kötelezettség nemcsak azokra az adóalanyokra vonatkozik, akik újonnan szereznek be számlázó programot, illetve online számlázó rendszert, hanem azokra az adóalanyokra is, akik 2014. október 1-ét megelőzően beszerzett, de 2014. október 1-jén használatban lévő számlázó programmal illetve online számlázó rendszerrel rendelkeznek. Ebben az esetben a használatban lévő számlázó program illetve online számlázó rendszer adatait 2014. november 15-ig kell bejelenteni.
A bejelentési kötelezettség nemcsak a harmadik féltől beszerzett, hanem a saját fejlesztésű programokra is kiterjed, ebben az esetben a bejelentési határidőt a rendeltetésszerű használatbavétel időpontjától kell számítani.
 
Felhívjuk a figyelmet, hogy az ingyenes számlázó programokat is ugyanúgy be kell jelenteni, ez esetben a számlázó program honlapján megtalálhatóak a bejelentéshez szükséges információk.
 
A bejelentési kötelezettség a fentiekben leírtaknak megfelelően a számlázó programot illetve online számlázó rendszert újonnan beszerző, használó vagy használatból kivonó adóalanyokra terjed ki. A bejelentési kötelezettség alanya tehát alapesetben könnyen meghatározható, azonban a gyakorlati élet számos olyan egyedi helyzetet generál, amelyekben a bejelentésre kötelezett meghatározása talán nem egyértelmű.

Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/ado-penzugy/szamlazo-program-30-napon-belul-bejelenteni

Amennyiben adó témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]