PDF letöltés

Segíti a kormány a beruházásokat

Duplájára növelte a kormány a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program idei keretét, ezzel segítve a vállalatok továbbfejlődési esélyeit. Továbbá a hátrányos helyzetű települések vállalkozásai 5 milliárd forintos keretösszegű pályázaton igényelhetnek támogatást fejlesztések megvalósítására.

A magyar vállalkozások beruházási igényeit látva a kormány megduplázza, vagyis 40 millió forintról 80 millió forintra emeli a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program idei keretét. Az eredetileg 15 milliárd forintos program a tavaszi járványidőszakban bővült 40 milliárd forintra. A vírushelyzet által kialakult gazdasági helyzet rávilágított arra, hogy Magyarországnak több iparágban is a saját lábára kell állnia. Ennek érdekében a kormány azokat a beruházásokat kiemelten támogatja, amelyek erősítik az önellátást, és a növekedés további forrását jelentik.

A kormány fontosnak tarja, hogy a hazai vállalkozások nyertesen kerüljenek ki a válsághelyzetből, ezért folytatódnak az adókönnyítések, a munkahelymegőrző intézkedések és nőnek a támogatási keretek is. Fenn kell tartani a gazdaság szereplőinek a bizalmát és a vállalkozások beruházási hajlandóságát. A járvány második hullámában is az a cél, hogy hogy a gazdaság működőképessége fennmaradjon, és hazánk mielőbb visszatérjen a válság előtti pályára. A támogatási keret megduplázása is ezt a célt szolgálja.

A hátrányos helyzetű települések támogatása évek óta fontos része a kormány gazdaságpolitikájának. A pályázati összegek, amelyek 2 millió forinttól 60 millió forintig terjedhetnek, többek között új gépek vásárlására, eszközfejlesztésre, a dolgozók képzésére, illetve a bérek egy részének fedezésére költhetők, ezzel is segítve a „minden munkahely számít” célkitűzést.

A pályázat november 19-től 2021. február 18-ig nyújtható be, a teljes, részletes pályázati felhívás és útmutató a Széchenyi 2020 honlapon található.