Saját célú reklám

Reklámadó köteles tevékenység, amelynél adóalany a reklámot készíttető vállalkozás.
Saját célú reklámnak tekintendő az, amikor az adott vállalkozás önmaga készít vagy készíttet reklámanyagot, saját termékének, árujának, szolgáltatásának, tevékenységének, nevének reklámozására. Fontos, hogy a más jogszabályokban, pl.: fogyasztóvédelmi rendelkezésekben kötelezően megjelenítendő vagy a boltokban kötelezően feltüntetendő cégnév és székhely nem tekintendő reklámnak.
 
A saját célú reklám elkészítése történhet az adott vállalkozás által vagy különböző közreműködők, alvállalkozók közreműködésével. A saját célú reklám sokrétű lehet, így pl.: kereskedelmi szórólap, reklámújság, a portálon elhelyezett reklámanyag, kifejezetten az adott vállalkozást reklámozó táskák, stb.
 
(Jelenleg bizonytalan annak megítélése, hogy a csomagoló anyagokon szereplő feliratok, a pénztárszalagon nyomtatott jelek reklámnak minősülnek-e.)
 
A saját célú reklámnál a reklámadó alapja a reklám közzétételével kapcsolatban közvetlenül felmerült költség.
 
A Reklám tv. nem fogalmazza meg a „közvetlenül felmerült költség” tartalmát, amely elválhat azon eszköz költségétől, amelyen a reklám megjelenik.
 
Célszerű a saját célú reklám esetén a leginkább értelmezhető reklámmal összefüggő költség számviteli bizonylatai alapján meghatározni az adóalapot.
 
A saját célú reklám közzététele esetén a közzététellel kapcsolatban, közvetlenül felmerült költség részen annak az adóalapnak, amelyik sávosan kerül megállapításra.

Amennyiben adó témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]