Reklámadó – mi az?

A Reklámadó nem csupán a médiumokat érinti, hanem széles körben, szinte minden vállalkozás a hatálya alá tartozik, amely vállalkozás külön meghatározott törvények szerint reklámtevékenységet folytat.
Ugyanakkor a magyar vállaltok nagy többsége esetében nem eredményez sem bevallási, sem befizetési kötelezettséget az adóalap 500 Mó Ft értékhatára miatt. DE az adóalapot meg kell határozni akkor is, ha adófizetés nem áll fenn.
 
A Parlament jóváhagyta a reklámadóról szóló 2014. évi XXII. sz. törvényt (Magyar Közlöny: 2014/82.) (továbbiakban: Reklámadó tv.), valamint annak módosításaként a 2014. évi XXXIV. sz. törvényt (MK: 2014/95.). Ez utóbbi törvény jelentősen átírta az eredeti törvény szövegét.
 
A NAV a honlapján 2014.08.04-én tette közzé a reklámadó bevallásáról szóló (1494. jelű) nyomtatványok és a Kitöltési útmutató tervezetét.
 
Lényeges, hogy a vállalkozások reklámjaikkal kapcsolatban dokumentálják a Reklámadó tv. előírásaiból rájuk vonatkozó rendelkezések szerinti adatokat, számviteli bizonylatokat, szükség szerint szerződéseket. Ezzel tudják igazolni a NAV esetleges ellenőrzése során, hogy a reklámadó törvény szabályai szerint jártak el és adott esetben megalapozottan nem kellett adóelőleg bevallást, adóbefizetést teljesíteni. Mindez adminisztratív többletmunkával és költséggel jár.

Amennyiben adó témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

 
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]