PDF letöltés

NHP Hajrá: még csak a fele „fogyott”

A rendelkezésre álló hitelkeret közel felét igényelték eddig a vállalkozások az NHP Hajrá hitelprogram keretében a Bank360.hu pénzügyi szakportál információi szerint. A kamattámogatott, kedvezményes feltételekkel felvehető hitelprogram 1500 milliárd forint rendelkezésre álló hitelkeretéből eddig 531 milliárd forintot folyósítottak és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra.

A koronavírus-járvány miatt kialakult bizonytalan helyzet sem tántorította el a vállalkozásokat a kedvező hitellehetőségek kihasználásától, április óta ugyanis már több ezer vállalkozás élt a lehetőséggel. A pénzügyi szakportál a bankok információira alapozva foglalta össze, hogy a tapasztalataik szerint melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.

Az adatokból kiderül, hogy eddig a legtöbb ügyfél, szám szerint 2000 az OTP Csoportnál szerződött, összesen 78 milliárd forint értékben. Mindebből több mint 50 milliárd forint folyósítása már meg is történt.
A többi bank adatai szerint több száz ügyfélérdeklődés történt és pénzintézetenként 20-30 milliárd forint már a kihelyezett pénzösszeg. Jelentős az elbírálás és a folyósításra váró hitelösszeg is, például az Erste Bank 58 milliárd forint, a CIB Bank 30 milliárd forint igény kihelyezését bírálja el.

A bankok többsége elenyésző elutasítási arányról számolt be, így a számok alapján megállapítható, hogy a felhasználható hitelkeret közel fele már elfogyott. Ez összhangban van az MNB júniusi becslésével, mely szerint 2020 év végéig akár az 1000 milliárd forintot is meghaladhatja az NHP Hajrá szerződések volumene.

Jelentős eltérések az igények között

Jelentős különbségek vannak az átlagosan folyósított hitelösszegek között: a Gránit Bank 350 millió forintos átlagos hitelösszegről számolt be, míg a Takarékbank ügyfelenként átlagosan 38 millió forintot folyósított.
A hitelcélok is eltérőek: az UniCredit Banknál a már megkötött NHP Hajrá szerződések alapján a szerződött összeg 17 százalékát új beruházásra és lízingre, 57 százalékát forgóeszközre (új és hitelkiváltás), 26 százalékát beruházási hitelek kiváltására fordítják az igénylők.

A CIB Banknál a legnépszerűbb lízingcélok között a kishaszongépjárművek, a mezőgazdasági gépek, valamint az ipari és termelőberendezések szerepelnek, hitelek esetén pedig a forgóeszköz-finanszírozás iránt tapasztalható fokozott érdeklődés.
Az MKB Banknál igénylő ügyfelek közel azonos arányban vesznek igénybe beruházási és forgóeszközhitelt, míg a támogatás-előfinanszírozás és a hitelkiváltás együtt sem éri el a 10 százalékos arányt a benyújtott igénylések között.
Az OTP Banknál hitelkiváltásra az ügyfelek csupán 15 százaléka vette igénybe a forrásokat, új hitel igénylésére tehát 85 százalék. Az összes igénylést vizsgálva az ügyfelek több mint 70 százaléka a szabad felhasználású forgóeszköz hiteleket kereste, csaknem 30 százalékuk pedig beruházásokhoz igényelt forrást.
A Takarékbanknál a beruházás a leggyakoribb hitelcél, de a forgóeszköz és támogatás-előfinanszírozó hitelek iránt is sokan érdeklődnek. A hitelkiváltást kevés vállalkozás jelölte meg hitelcélként a Takarékbanknál.
A Gránit Banknál fele-fele arányban hitelkiváltásra és addicionális finanszírozásra vették igénybe az elérhető forrásokat.
A Budapest Banknál a beruházási célok a legnépszerűbbek: banki oldalon az ügyfelek 44 százaléka fordítja valamilyen beruházásra a felvett kölcsönt, emellett a lízingszerződéseknél a teljes volument beruházásokra fordítják a cégek.
Forgóeszközhitelt az ügyfelek 33 százaléka vesz fel, további 17 százalék pedig egy meglévő vállalati kölcsönt vált ki az NHP Hajrá segítségével. Támogatás-előfinanszírozásra a Budapest Banknál az igénylők 6 százaléka fordítja a kamattámogatott kölcsönt.
Ezzel szemben az Erste Banknál a forgóeszköz-finanszírozás a legnépszerűbb hitelcél 55 százalékkal, hitelkiváltásra a vállalkozások 30 százaléka fordítja a felvett összeget, beruházási céllal pedig a vállalkozások 15 százaléka igényel NHP Hajrát az Erste Banknál.

A visszajelzések szerint a legtöbb igénylés mind a darabszámot, mind a volument figyelembe véve a mezőgazdaságban, illetve az élelmiszeriparban tevékenykedő vállalkozásoktól érkezett. Emellett a kereskedelem, a gépjárműjavítás területéről is jelentős igény érkezett, de népszerű hitelcél volt még az ingatlanfejlesztés is.