PDF letöltés

NAV 3.0 : egy hét múlva lejár a szankciómentes időszak

Március 31-én véget ér a NAV új számlázási rendszerére való átállás három hónapos szankciómentes időszaka. Április 1-től már minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja majd az adóhivatal. A vállalkozások mintegy 98 százaléka már átállt az új rendszerre.

Az adóhivatal adatai szerint március elején 871 ezer vállalkozásból mindössze 20 ezer cég küldte a régi rendszeren keresztül a számlaadatokat. Remélhetőleg ezeknek a vállalkozásoknak is sikerül a szankciómentes időszak végére átállni az új rendszer használatára, amelyhez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyedülálló szolgáltatásai is segítséget nyújtanak.

Az adóhivatal ingyenes számlázó-programjával a gazdálkodók könnyen és automatikusan teljesíthetik az online számlaadat-szolgáltatást. Ingyenes, biztonságos, gyors és népszerű is az adóhivatal saját fejlesztésű számlázó-programja, az úgynevezett Online Számlázó, amelyen keresztül már ötmillió számla érkezett be a rendszerbe.

Egy másik adóhivatali újítás is segíti az átállásban a vállalkozásokat, 2020 júniusa óta elérhető a NAV fejlesztése, az Online Számlázó mobilapplikációja, ami ingyenesen letölthető az Apple App Store és a Google Play áruházakban. Az applikáció sikerét jelzi, hogy eddig már több mint 34 ezren töltötték azt le.

Még egy hétig, azaz március 31-ig tartó szankciómentes időszak alatt használható még a régi, úgynevezett 2.0-ás verziójú XSD séma, de április 1-től már csak az eggyel fejlettebb 3.0-ás verzió alkalmazható, amely egyszerre biztosítja a gazdaság további fehéredését, az áfabevallási-tervezetek kiajánlását, az adatvédelmet, valamint a papírmentes számlázást. Az új rendszerre (az XSD 3.0-ra) való átállás adatvédelmi szempontból is fontos, hiszen ez a specifikáció biztosítja a lakossági adatok anonimitását.

A lakossági adatok az értékesítési oldal elemzéséhez nélkülözhetetlenek, de a magánszemély vevő személyes adataira nincs szükség, így azokat az adóhivatal se látja.