Nagyot léptek előre a vállalkozások

Ugrásszerű változások láthatóak a vállalkozások számlázási szokásaiban, melynek hátterében egyrészt a 2021. január elsejével életbe lépett jogszabály változások, másrészt a járványügyi helyzet alakította digitális gondolkodásmód áll.

Az első körben 2018. július 1-jétől bevezetett számlaadat-szolgáltatási kötelezettséget további két lépésben az összes számlára kiterjesztették 2021-re, amely egyaránt hatással van a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók mindennapjaira. Az egyik legnépszerűbb online számla-szolgáltató megbízásából készített felmérés szerint a vállalkozások egyre közelebb kerülnek a papírmentes iroda eléréséhez.


A kata adózást érintő változások hatása


2021-ben a kata adózás szigorításával új időszámítás kezdődött a – jellemzően egyéni vállalkozó – katások életében. Amellett, hogy január 1-jétől magánszemély már csak egyetlen jogviszonyával összefüggésben lehet kisadózó, és szigorították a kapcsolt vállalkozási jogviszony feltételeit is, az egy kifizetőtől származó 3 millió forintot meghaladó bevételük megadóztatásának következményeivel is számolniuk kell. Így nem meglepő, hogy az idei évre 20 százalékkal csökkent a katások aránya az egyéni vállalkozások körében, a tavalyi évhez képest.
Ez a változás az online számlázást nem érinti, hiszen a vállalkozás – ha nem is a kata adózási módban – tovább működik és így szüksége van számlázó programra. A felmérésben résztvevő vállalkozások csupán egyötöde van várakozó állásponton a jövőt illetően és döntésével megvárja, hogyan érinti majd a változás hosszabb távon.

Hatalmas lépés a papírformától a digitális felé

A 2018-tól három fokozatban bevezetett adatszolgáltatási kötelezettség egyúttal a kéziszámla-éra végét is beharangozta: ugyan nem tűntek el teljesen a kézzel írt számlák, mégis mostanra az online, felhőalapú megoldás uralja a kkv-k és egyéni vállalkozók számlázási szokásait.

Míg a tavalyi évben a megkérdezettek több mint kétharmada használt kézi számlatömböt, mára ez már csak az egyharmadukra igaz és ezzel egyetemben az online számlázók aránya közel megduplázódott az eltelt egy év alatt.

Az online számlázót használók körülbelül fele ugyanakkor hibrid számlázási gyakorlatot követ, ezért lehetséges az, hogy a kéziszámlát alkalmazók aránya még mindig 40% körül mozog: míg az egyéni vállalkozók több mint fele még mindig használ számlatömböt is, a kkv-k többsége felhagyott azzal. A mobileszközök használata csak mérsékelten nőtt: online számlázni a legtöbben még mindig nagy képernyőn szeretnek. Az online szoftvert használók közel fele az utóbbi egy évben regisztrált számlázási fiókot. 


A jövő az integrált rendszereké

A kutatás rávilágított arra is, hogy habár számos funkció már most is aktívan segíti a vállalkozások pénzügyi adminisztrációs folyamatait a klasszikus számlázási feladatokon túl, jelentős igény van a számlázóprogramokba integrált kiegészítő megoldásokra. Az új funkcióra való fogékonyságot több tényező befolyásolja: jellemzően a nagyobb, régebb óta online számlázó, fizetős szolgáltatást is igénybe vevő, több számlát kiállító vállalkozások a nyitottabbak.

Míg egyes megoldások az egyéni vállalkozók számára attraktívabbak, az összetettebb vállalkozási működést feltételező funkciók iránt inkább a több fős cégek mutatnak érdeklődést. Összességében elmondható, hogy a kisvállalkozások közel fele örülne, ha számlázóprogramjában több dolgot intézhetne. Azok az online számlázót használó kkv-k, amelyek nyitottak a számlázószoftverek kibővített funkcionalitására, többek között szívesen vennék, ha például megrendelőlapot állíthatnának ki vagy munkalapokat kezelhetnének számlázójukban, ahogyan azt is, ha az akár egyben könyvelőprogramot is kínálna számukra.

Így a vállalkozások a saját üzleti céljainak megfelelően kapcsolhatják össze számlázóprogramjaikat az okosautomatizmusokra épülő egyéb adminisztrációs és ügyviteli rendszerekkel. Ezek segítségével könnyebben tudnak alkalmazkodni a változó körülményekhez, akár a jogszabály-módosítások, akár a koronavírus-járvány következményei okozzák azokat.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]