Nagy keletje van ennek a kölcsönnek

Továbbra is nagy az érdeklődés a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön iránt, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésére alakított ki. A március 8-óta elérhető 100 milliárd forintos keret felét már le is kötötték a vállalkozások.

A legfeljebb 10 millió forintos kölcsön amellett, hogy kamatmentes, azzal is segíti a vállalkozások fizetési nehézségeinek áthidalását, hogy törlesztését elég 3 évvel a folyósítást követően megkezdeni. A jogosultak köre nemrég ismét bővült, így már nemcsak a kiemelt 55 ágazatban dolgozó vállalkozások vehetik igénybe a kedvezményes konstrukciójú hitelt, hanem azok a vállalkozások, egyéni vállalkozók valamint egyesületek is igényelhetik a konstrukciót, amelyek:

  • rendelkeznek 2020-as évre vonatkozóan teljes lezárt (12 hó) beszámolóval;
  • 2020-ra vonatkozó árbevételük nem nagyobb, mint 100 millió Ft;
  • 2020-ra vonatkozó tárgyévi éves átlagos állományi létszámuk nem nagyobb, mint 25 fő;
  • évi árbevételük minimum 30%-kal alacsonyabb, mint a 2019. évi árbevétele.

 Már a megjelenése óta hatalmas az érdeklődés a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön iránt. A 100 milliárd forintos uniós forrás csaknem felét már lekötötték a jogosult cégek és egyesületek. Cégenként átlagosan 8 millió forint a hiteligény, amelyet elsősorban a vendéglátás és szálláshely szolgáltatás területén tevékenykedő cégek igényelnek, de sok kérelem érkezik be a kereskedelemmel és gépjárműjavítással foglalkozó vállalkozásoktól is.

A jogosult társaságok a felvett forrást felhasználhatják készletek beszerzésére, működési költségük fedezésére, bér- és járulékfizetésre, valamint a rezsiköltségek finanszírozására is. A kölcsön fontos feltétele azonban, hogy az igénylő társaság rendelkezzen lezárt üzleti évvel 2019-re és 2020-ra vonatkozóan, mert a felvett összeg nem haladhatja meg 2019-es árbevételét, ám 2020-as árbevétele sem lehet magasabb 100 millió forintnál.

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]