PDF letöltés

Munkaerő megtartó a cafeteria

Az utóbbi évek kormányzati intézkedéseinek következtében jócskán átalakult a béren kívüli juttatások köre. A legnagyobb arányban a nagyvállalatok adnak cafeteriát a dolgozóiknak, a kkv-k körében csak minden második vállalkozás él ezzel a lehetőséggel.

Bár a bérek folyamatosan emelkednek, a munkaerőt megtartani egyre nehezebb. Azzal, hogy a béren kívüli juttatásoknak munkaerő megtartó ereje van, a nagyvállalkozások 91 százaléka él is. Az átlagos cafeteria juttatás összege a tavalyihoz képes kissé csökkent, bruttó 371 ezer forintra és a legfeljebb 100 ezer forint keretösszeget biztosító munkáltatók száma is nőtt 2 százalékról 6-7 százalékra.

Az 50 fő alatti mikro- és kisvállalkozásoknál feleekkora a juttatási arány, mindössze 49 százalék. A tíznél kevesebb dolgozót foglalkoztató vállalkozásoknak pedig mindössze 24 százaléka biztosít cafeteria-rendszeren belüli juttatásokat.

A népszerűségi toplistát a SZÉP-kártya elemei uralják, az önkéntes egészség- és nyugdíjpénztári hozzájárulás viszont leszorult az élről, és a tavalyihoz képest hátrébb sorolódott a bérként adózó pénzkifizetés is.

A cafeteriát érintő jogszabályi változás az idén nem lépett életbe, mégis tetten érhetők változások a cégek béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos magatartásában. Több ponton is változott például a leggyakrabban biztosított fix juttatások sorrendje tavalyhoz képest: a Széchenyi Pihenőkártya elemei az élre kerültek a vendéglátás, a szabadidő és a szálláshely alszámla sorrendjében, leszorítva onnan a cégesautó-használatot és a céges rendezvényeket.