PDF letöltés

Mit tehet az ügyfél, ha adótartozása van

Tájékoztató levelet küld a nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azon ügyfelei részére, akiknek az adóhatóságnál nyilvántartott lejárt esedékességű, végrehajtható tartozásuk van. Az ügyfélkapuval rendelkező adózók részére kizárólag elektronikusan, az azzal nem rendelkező adózóknak postai úton megküldött fizetési értesítést tartalmazó levél csupán egy figyelemfelhívás, az esetleges negatív jogkövetkezmények elkerülése végett.

E felhívás a jogszabály alapján nem kötelező, az adóhatóság jelzi az ügyfélnek, hogy foglalkozni kell a kialakult helyzettel, mert a tartozás meg nem fizetéséből akár még végrehajtási eljárás megindítása is következhet.

A levél kézhezvételét követően az adósnak lehetősége van a tartozását különböző fizetési módokon – csekken, átutalással, az ügyfélszolgálatokon elhelyezett POS terminálokon keresztül bankkártyás befizetéssel, internetes bankkártyás fizetéssel (VPOS), vagy Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszeren (EFER) keresztül átutalással – megfizetni az értesítőben küldött számlaszámra.

Amennyiben valaki nem tudja határidőre teljesíteni elmaradását, fizetési kedvezményre ( részletfizetés, fizetési halasztás, mérséklés ) irányuló kérelmet terjeszthet elő elektronikusan vagy nyomtatott formában postai úton.

A fizetési kedvezményes eljárás természetes személy – ideértve a vállalkozási tevékenységet folytató természetes személyt is – adózó esetében illetékmentes, egyéb adózók tekintetében 10 ezer forint eljárási illeték merül fel. A fizetési kedvezmények részleteiről a NAV honlapján található információs füzetekből lehet tájékozódni:

  • 30.1. számú „Fizetési kedvezmények gazdálkodó szervezetek részére”,
  • 30.2 számú „Fizetési kedvezmények magánszemélyek és egyéni vállalkozók részére”, továbbá
  • a 3004/2020 sz. „A méltányossági jogkör alkalmazásáról” szóló útmutató szerint.

Az odafigyelésnek főként a gazdasági társaságok esetében van jelentősége, hiszen az aktuális minősítéseket a négy éven belüli végrehajtási eljárások befolyásolhatják, a végrehajtás ténye kizárja a megbízható adózói minősítést. A végrehajtási eljárás alatt álló cégek listáját a NAV honlapján is közzéteszi, sőt plusz költséget is jelentenek az adózók számára.