Mit tegyek a hibás számlával – javítás menete

A hibát, hiányosságot tartalmazó számlát a számla jogosultjának nem kell visszajuttatnia a számla kibocsátójához, attól csak a hiba, hiányosság számlával egy tekintet alá eső okirattal történő korrigálását kell kérnie.
Azaz érvénytelenítő számlát (sztornó számlát ), javítást (helyesbítő számlát) kell kérni.
 
Kivétel előttünk rosszul kitöltött számla

Amikor a nyomdai úton előállított, kézzel kitöltött számla (számlatömb) kiállítása a termék vevőjének, szolgáltatás igénybe vevőjének a jelenlétében történik, aki a számla hibáját azonnal észleli, akkor a hibás számla valamennyi példánya a hagyományos módon sztornírozható és új számla bocsátható ki, illetve a hibás számla valamennyi példánya egyidejűleg javítható.
 
A javításnak ilyen esetben a hibás adat áthúzásával – ami nem eredményezi az eredeti adat olvashatatlanságát – és a helyes adat beírásával, a javítás időpontjának, okának és a javító személyének a feltüntetésével kell megtörténnie.
Nem kell számlával egy tekintet alá eső okiratot átadni a termék vevőjének, szolgáltatás igénybe vevőjének, ha a számla hibáját a számlának a jogosult részére történő rendelkezésre bocsátását megelőzően észleli az adóalany, ilyenkor a hibás számlát a számlaadásra kötelezettnek elégséges a saját rendszerében érvénytelenítenie.
 
 
Nem korrigálható pusztán számlával egy tekintet alá eső okirattal az olyan hiba, amikor például két hasonló nevű adóalany közül nem a tényleges vevő részére történt számla kibocsátás. Ilyen esetben a tévesen kibocsátott számlát számlával egy tekintet alá eső okirattal érvényteleníteni kell (sztornó számla), és a termék tényleges vevője, illetve a szolgáltatás tényleges igénybe vevője részére számlát kell kibocsátani.

Bővebb információ: http://www.nav.gov.hu/nav/inf_fuz

Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/ado-penzugy/rossz-a-szamla-mit-tegyek

Amennyiben adó témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]