PDF letöltés

Megerősödött az e-kereskedelem

Az elmúlt években, amikor még nem is gondoltuk, hogy létezhet ilyen járványhelyzet, már igen megerősödött az online-kereskedelem piaci részesedése. A pandémiás helyzet miatt az idén viszont szárnyal az e-kereskedelem, hiszen az otthonmaradás generálja az online térben való vásárlást.

A koronavírus-járvány hatásaként jelentősen megnőtt az online vásárlási kedv, így gyorsult az online kiskereskedelmi szektor növekedése is: az év első hat hónapjában az összesített belföldi online forgalom meghaladta a bruttó 355 milliárd forintot, ami közel 35 százalékos bővülés 2019 azonos időszakához viszonyítva. A hazai webáruházak adatait elemezve az látható, hogy leginkább az élelmiszerek, a drogériai és háztartási cikkek, az otthon, kert és barkács termékek, valamint a számítástechnikai eszközök iránt ugrott meg az online kereslet.

A koronavírus online kereskedelemre gyakorolt hatása közvetve már az év első negyedévében is érezhető volt, azonban a járványhelyzet hivatalossá válását követően, az év első félévére már elérte a bruttó 355,1 milliárd forintos szintet, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 34,8 százalékos növekedést jelent. Ezen belül is az első negyedév 21 százalékos, a második negyedév önmagában is impozáns 47 százalékos bővülést produkált, ezzel jócskán meghaladta az előzetes várakozásokat.

A járvány következtében leginkább az online FMCG (gyorsan forgó fogyasztási termékek) szektor tudott bővülni, az online élelmiszerek, drogériai és háztartási cikkek piaca 2020 második negyedévében – április, május, június során – 84 százalékkal növelte a forgalmát 2019 azonos időszakához mérve.