PDF letöltés

Még többet lát a NAV jövőre

Januártól azokat a számlákat is látni fogja a NAV, amelyeket egy cég magánszemélyek felé vagy külföldi vevőnek állít ki. Fontos, hogy a vállalkozások időben automatizálják az új szabályokhoz a meglévő rendszereiket, mert az online adatszolgáltatás elmulasztása esetenként akár 500 ezer forint bírsággal is járhat.

2021. január elsejétől a kiskereskedelmi, azaz a magánszemély részére kiállított számla, sőt a határon átnyúló elszámolások - így az Európai Unióba és harmadik országokba irányuló értékesítések – is jelentéskötelesek lesznek. Eddig elég volt a belföldi vállalkozások (adóalanyok) közötti számlázás információit feltölteni. Ezzel a lépéssel viszont jelentősen kibővül az Online Számla rendszert használók köre.

A hamarosan életbe lépő szabály betartásához az érintett vállalkozásoknak az adatszolgáltatási rendszert és a számlázó szoftvereket is elő kell készíteniük. A magánszemély felé kiállított számla esetében, mivel a számla kötelező eleme a név és a cím, azonban a valós idejű bejelentésnél ezt az adatot tilos továbbítani a NAV felé, olyan számítógépes alkalmazásra van szükség, amely automatikusan kiszűri és megfelelően kezeli a természetes személyek információit. A hiányos, hibás vagy valótlan adatszolgáltatás mulasztási bírsággal járhat, aminek az értéke számlánként elérheti az 500 ezer forintot is.

Az adóhatóság várhatóan három hónap türelmi időt biztosít, és nem szankcionálja az új számlatípusokra vonatkozó adatszolgáltatás elmaradását. Ez lehetőséget teremt azoknak a cégeknek is, akik még nem éltek a lehetőséggel, hogy a jelentési kötelezettség feltételeinek megteremtésével együtt áttérjenek az elektronikus számlázásra. Tehát érdemes a munkát már most elkezdeni, mert a szükséges változások után tesztelni is kell a rendszert. Ugyanakkor az új Online Számla alapú e-számlázás bevezetésével a cégek végérvényesen pontot tehetnek egy komplex probléma végére.