PDF letöltés

Már elérhető a legújabb állami bértámogatás

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) összesen több mint 12 milliárd forint forrásigénnyel indított programot az alacsony iskolai végzettségű és a fiatal álláskeresők iránti munkaerő-piaci kereslet élénkítése érdekében. A Vállalkozások munkaerő támogatása program mintegy 25 ezer álláskeresőt juttathat munkalehetőséghez. A támogatást gyorsan és egyszerűen, elektronikus úton, egyetlen oldalnyi kérelem kitöltésével vehetik igénybe a munkaadók.

Az innovációs tárca eddigi lépései eredményeként augusztusra már 4,5 millió fölé nőtt a foglalkoztatottak száma, folyamatosan csökken a regisztrált álláskeresők száma. Ezt a kedvező trendet kívánja folytatni az új program.

Öt hónapra félmillió forint igényelhető dolgozónként

A támogatással mintegy 25 ezer alacsony iskolai végzettségű és/vagy 25 év alatti álláskereső munkába állása valósulhat meg, összesen 12,5 milliárd forint forrásigénnyel. A program keretében a munkáltatónak az álláskeresőt legalább 5 hónapig foglalkoztatnia kell.    

A támogatás mértéke teljes munkaidőben történő foglalkoztatás esetében havonta a bérköltség (bruttó munkabér és szociális hozzájárulási adó) 50 százaléka, de legfeljebb 100 ezer forint. A munkaadók tehát álláskeresőnként összesen akár félmillió forint támogatásban is részesülhetnek, részmunkaidős foglalkoztatás esetén a támogatási plafon arányosan változik.

A Vállalkozások munkaerő támogatása programra 2020. október 15-től lehet jelentkezni a helyileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályain. A részletes feltételekről a www.munka.hu weboldalon lehet tájékozódni, ahol az érdeklődők számára a pályázati dokumentumok is rendelkezésre állnak.