PDF letöltés

Lízing: a gazdaság újraindításának kulcsszereplője

A pandémia miatt a gazdaságban végbemenő pusztítást követő helyreállításban az egyik legfontosabb tényező, hogy a vállalkozások beruházási kedve hogyan, mikor tér vissza. Ehhez szükségesek egyrészt a kormány által hozott gazdaságösztönző  intézkedések, de a fejlesztésekhez kiemelt szerepet kaphatnak a rugalmas és költséghatékony lízingkonstrukciók is.

2020-ban a járvány miatti negatív hatások következtében éves összevetésben öt százalékkal csökkent a magyar GDP. Ebben a kedvezőtlen környezetben a lízingpiac is zsugorodott, igaz, a 639 milliárd forintos finanszírozott összeg jóval meghaladta a Magyar Lízingszövetség 550-600 milliárd forintos várakozásait.

A szervezet álláspontja szerint a gazdaság újraindításában, a fellendülésben főszerepet kell kapnia a beruházási kedv élénkítésének, amely visszaesett a múlt évben. A beruházások volumene 2020-ban éves szinten 3,8 százalékkal csökkent, ami a rekordszintű bázishoz képest jónak mondható. A piac élénkülésével az érintett cégek jövőbeni beruházásai nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gazdaság mielőbb felívelő pályára állhasson. A különböző beruházásokhoz pedig – többek között a továbbra is alacsony kamatkörnyezet miatt - a rugalmas és költséghatékony finanszírozási formát jelentő lízingkonstrukciók jó lehetőséget jelentenek. Különösen, hogy a kedvezményes forrásokat biztosító jegybanki és az Eximbank által nyújtott programokban a lízingfinanszírozások is elérhetőek.

A gazdaság újraindításában a fejlesztések, beruházások finanszírozására már gőzerővel készülnek a lízingcégek. A Magyar Lízingszövetség egy edukációs programot is indított annak érdekében, hogy a mostaninál szélesebb kör ismerhesse meg a lízingkonstrukciókat, a lízingfinanszírozás előnyeit. Szakértőik segítségével magyarázzák el a lízing megértéséhez szükséges alapfogalmakat, illetve a magánszemélyek és a vállalkozások finanszírozással kapcsolatos, gyakorlati kérdéseire adnak választ. Így például:

  • milyen eszközöket lehet lízingelni,
  • milyen előnyökkel számolhat az, aki autót lízingel,
  • milyen feltételeknek kell megfelelni, ha valaki lízinget szeretne igénybe venni,
  • mire érdemes figyelni, mielőtt belevág valaki egy finanszírozási konstrukcióba,
  • mit kell tudni a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról,
  • mit jelent a moratórium a lízing esetén,
  • és milyen áfa-visszaigénylési lehetőségek vannak lízing esetén.

Kialakulni látszik egy trend nemcsak a vállalkozások, hanem a magánszemélyek körében is: már nem tulajdonolni szeretnének egy-egy eszközt, hanem használni akarják azok közül a legkorszerűbbeket, leghatékonyabbakat. Márpedig erre az egyik legversenyképesebb konstrukciót a lízingmegoldások jelentik.